Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI legújabb hírek
KOI legújabb hírek

teahaz

2020. október 14-én, szerda, 17 órakor a Szegedi Közéleti Kávéházzal közös szervezésben ismét Konfuciusz Teaház.

tea2

2020. szeptember 22-én, kedd, 17 órakor a Szegedi Közéleti Kávéházzal közös szervezésben ismét Konfuciusz Teaház.

Konyvbemutato_esemeny_form

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán mutatják be a távol-keleti üzleti kultúrát bemutató kötetet.

panda_nap_online

Évek óta gyerekek százait látjuk vendégül Gyermeknap alkalmából a Szegedi Vadasparkban a Zsiráf ház teraszán, a Panda Napon.

online_nyelvvizsga

Mivel a vészhelyzet ideje alatt nem volt lehetőség papíralapú nyelvvizsgát szervezni, ezért Magyarországon egyedül az SZTE Konfuciusz Intézet teremtette meg a lehetőséget arra, hogy a kínai nyelvvizsgázók saját otthonukból online YCT és HSK nyelvvizsgát tegyenek. A világon is először 2020 májusában megszervezett vizsgatípus Intézetünk munkatársainak szervezésében 2020. június 28-án (vasárnap) sikeresen lezajlott.

Gyermeknapi_felhivas

2020 Gyermeknap - Kínai–magyar gyermekművészeti alkotások kiállítása

bazsarozsa_festeszet

A tavalyi tanévben elindított festészeti tanfolyam újabb állomása a peonia / bazsarózsa festése.

tea2

2020. február 11-én, kedden, 17 órakor a Szegedi Közéleti Kávéházzal közös szervezésben ismét Konfuciusz Teaház.

Chinese Talent Show

Idén decemberben az SZTE Konfuciusz Intézet „Chinese Talent Show-t”, azaz kínai tehetségkutató versenyt rendez valamennyi kínaiul tanuló egyetemi hallgatója számára, a 2020. évi Chinese Bridge országos kínai nyelvi verseny elődöntőjeként.

BCT_FB

Magyarországon kizárólag az SZTE Konfuciusz Intézet és a Budapesti Gazdasági Egyetem közös szervezésében kerül megrendezésre a BCT, azaz a Kínai Üzleti Nyelvvizsga.

Konfuciusz nap

16.00 és 18.00 óra között interaktív állomásokon ismerkedhetnek meg az érdeklődők Kínával. 19.00 órai kezdettel pedig a kínai mongol és jugur nemzetiségek népdal- és néptáncegyüttesének műsora látható a színpadon.

2019. szeptember 06.

krizantem_festeszet

AZ SZTE Konfuciusz Intézet Krizantém festészeti tanfolyamot hirdet 2019. szeptember 11-december 11. között.

kalligrafia_kurzus

Az előző tanévben elindított kalligráfia tanfolyam folytatása Horváth Janisz kalligráfia oktató, grafikusművész részvételével. A kínai kalligráfia elméleti és gyakorlati ismertetése a képírás írásjegyeinek kialakulásától a mai modern scripturális festészet esztétikájáig.

halfesztival

2019. szeptember 7-én immár 23. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegeden, mely hazánk egyik leglátványosabb és legjobb hangulatú főzőversenye.

hskpreparationcourse01

Szegeden az SZTE Konfuciusz Intézetben 2020. március 21-én YCT ifjúsági, HSK írásbeli és HSKK szóbeli nyelvvizsgát lehet tenni kínai nyelvből.

hskpreparationcourse01

A szegedi Konfuciusz Intézetben 2019. november 17-én YCT, illetve 2019. december 1-jén HSK és HSKK nyelvvizsgára lehet jelentkezni.

Mid-Autumn

Az SZTE Konfuciusz Intézet szeptember 10-én (kedd) barátaival, diákjaival ünnepli együtt az ősz beköszöntét, a családi és baráti összetartozás ünnepét. A kínai hagyomány szerint az évnek ezen a napján a legkerekebb, a legteljesebb a Hold az égen. Ilyenkor a rokonok Kína minden szegletéből összegyűlnek, és együtt csodálják a ragyogó teliholdat, miközben ízletes holdsüteményt fogyasztanak.

kina_a_kepzeletemen_tul

A Kínai Népköztársaság Kulturális és Turisztikai Minisztériumának Közép-kelet-európai Képviseleti Irodája és az ELTE Konfuciusz Intézete művészeti pályázatot hirdet a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulója alkalmából.

kallig

Az első félév után ismét kalligráfia előadások Horváth Janisz kalligráfia oktató, grafikusművész részvételével. A kínai kalligráfia elméleti és gyakorlati ismertetése a képírás írásjegyeinek kialakulásától a mai modern scripturális festészet esztétikájáig.

zheng_dasheng

2019. május 4-én (szombat) 18:00 órakor kerül bemutatásra Zheng Dasheng kínai filmrendező „Bangzi Melody” című filmje a Délvidék Házban.

selyemut_kiemelt

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár Keleti Gyűjteménye, az Ybl Budai Kreatív Ház és a PAIGEO Alapítvány megbízása alapján a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete szervezésében az SZTE Klebelsberg Könyvtárban kerül kiállításra a „Magyarok a Selyemúton – A Széchenyi-expedíció és Stein Aurél kutatásai Ázsia szívében” című kiállítás, amely az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2019. március 19 – április 1. között lesz látogatható.

7evtized

Magyarország pekingi Nagykövetsége és a Pekingi Magyar Kulturális Intézet a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából 7 évtized – 7 hónap elnevezéssel versenyt hirdet a Kínában magyarul tanulók, illetve a Magyarországon kínaiul tanulók körében.

shaanxi_delegacio

2019. január 17-én (csütörtök) a Shaanxi tartományi kormányzat és a küldöttsége látogatást tett Magyarországra, ahol sikeres tárgyalásokat folytatott a Csongrád Megyei Közgyűléssel és a Szegedi Tudományegyetemmel egyaránt. A két fél eszmecserét folytatott, majd egyetértésre jutott a gazdaság, kereskedelem, kultúra és turizmus terén folytatott együttműködésről. Jelen látogatás további célja a két tartomány és állam közötti baráti kapcsolatok folytatása, a két fél közötti együttműködési szándék nyomonkövetése, valamint a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének átfogóbb, magasabb szintre való előmozdítása.

lampionunnep

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a Kínai Újév - Lampionünnep rendezvényünkre, mely 2019. február 19-én (csütörtökön) 16:00 órától kerül megrendezésre a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának átriumában

kiallitas_-_matematikus

Az SZTE TTIK Kalmár László Informatikai Intézet, az SZTE Klebelsberg Könyvtár és az SZTE Konfuciusz Intézet szeretettel meghívja Kalmár László matematikus Kínában A magyar-kínai matematikai kapcsolatok kezdetei – válogatás a Kalmár-hagyatékból című kiállítás megnyitójára.

szilvafa festészet

A Bambuszfestészeti tanfolyam folytatásaként az SZTE Konfuciusz Intézet Szilvafa-virág festészeti tanfolyamot szervez, amely kéthetente kerül megrendezésre a Szent-Györgyi Albert Agorában.

2018. november 15.

Csunkingi Kulturális Nap

2018. október 29-én este hat órától került megrendezésre a „Csunkingi Kulturális Nap” címet viselő kulturális program a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Fricsay Ferenc hangversenytermében. Az esemény alkalmával a vendégek először megtekinthették Csunking kulturális örökségét bemutató fotó- és kulturális kiállítást, amelyet követően hagyományos kínai népzene előadás, valamint szecsuáni arcváltó bemutató követett. A szegedi közönséget lenyűgözte és elbűvölte a nem mindennapi kínai előadás.

Chinese Talent Show

Ismét itt a lehetőség, hogy megmutasd magad, bizonyítsd, hogy mit tudsz, hiszen decemberben az SZTE Konfuciusz Intézet „Chinese Talent Show-t”, azaz kínai tehetségkutató versenyt rendez valamennyi kínaiul tanuló hallgatója számára.

vers delben

Petőfi Sándor (1823-1848) magyar költő nagy népszerűségnek örvend Kínában, de vajon az eredeti vers van-e olyan jó, mint a kínai fordítás?

oszkozep

Fényes hold ragyog a tenger felszínén, boldogság borul az egész világra – mondta Zhang Jiuling kínai költő (678-740). A kínai Őszközépünnepség alkalmával az SZTE Konfuciusz Intézet számos színes és érdekes programmal várta az odalátogató vendégeket.

‘Values of the World’ szimpózium

Az SZTE Konfuciusz Intézet tisztelettel ajánlja figyelmébe az Intézet szervezésében megvalósuló angol nyelvű szimpóziumot, amelynek keretei között a kínai kultúra izgalmas világába nyerhetnek betekintést.

Vers délben

2018. október 8-án, hétfőn, 12.10 órakor a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem magyar szakos kínai hallgatói és az SZTE Konfuciusz Intézet tanárai Petőfi Sándor „Lennék én folyóvíz” című versét szavalják el magyarul és kínaiul.

Bambuszfestészet

Az SZTE Konfuciusz Intézet első alkalommal szervez Bambuszfestészeti tanfolyamot, amely kéthetente kerül megrendezésre a Szent-Györgyi Albert Agorában.

YCT nyelvvizsga

YCT nyelvvizsga 2018. november 17-én (szombat) az SZTE Konfuciusz Intézetben

Az SZTE Konfuciusz Intézetben második alkalommal kerül sor a 14 év alatti gyerekek részére szervezett YCT kínai nyelvvizsga, amelynek időpontja 2018. november 17.

mid-autumn-festival-mooncake-lanterns

Az SZTE Konfuciusz Intézet szeptember 25-én barátaival, diákjaival ünnepli együtt az ősz beköszöntét, a családi és baráti összetartozás ünnepét. A kínai hagyomány szerint az évnek ezen a napján a legkerekebb, a legteljesebb a Hold az égen. Ilyenkor a rokonok Kína minden szegletéből összegyűlnek, és együtt csodálják a ragyogó teliholdat, miközben ízletes holdsüteményt fogyasztanak

teahaz

2018. szeptember 19-én (szerda) 17.00 órától sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt következő Teaházunkra, melynek vendége Horváth Janisz, grafikusművész, tipográfus és kalligráfus

kinai_kepzes