Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2017. március

Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete első szegedi látogatása

Duan Jielong

Hivatalos találkozó Szeged város és a Szegedi Tudományegyetem vezetőivel

2017. március 22.


A Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, Őexcellenciája Duan Jielong, felesége, Li Bei, társaságában első alkalommal tett látogatást Szeged városában, hogy részt vegyen 2017. március 17-én, az SZTE Konfuciusz Intézet által szervezett Szegedi Kínai Filmnapok megnyitó ünnepségén. Duan Jielong nagykövet úr kíséretében Wu Hua, a nagykövetség Oktatási Osztályának vezetője, Cao Yuan, a Politikai és Sajtó Osztályának vezetője, illetve Gao Yanyang, nagykövetségi tolmács is részt vett az eseményen. A hivatalos látogatás során találkozott Szeged város polgármesterével, Botka Lászlóval, aki nagy örömmel fogadta a nagykövet urat. A polgármester hálás köszönetét fejezte ki a sok gondoskodásért és segítségnyújtásért, amelyet a kínai kormány tanúsít Szeged város irányában, illetve hozzátette, őszintén reméli, hogy a nagykövet úr a jövőben gyakran látogat majd el a napfény városába. A Polgármesteri Hivatalban Duan nagykövet úr röviden tájékoztatta polgármester urat a kínai gazdaság fejlődéséről, ismertette az „Egy övezet, egy út” néven ismert kínai terv előnyeit (Selyemút Gazdasági Öv program és 21. századi Tengeri Selyemút program) a kínai-magyar együttműködések terén. Mindemellett kifejtette, hogy az utóbbi években a két ország közötti kommunikáció nemcsak egyre szélesebb spektrumú, hanem egyre elmélyültebb is, amelynek következtében lehetőségek tárháza nyílik meg az államok közötti kooperációban, mind a gazdaság és a kereskedelem, mind a társadalmi kérdések területén. Nagykövet úr végezetül hozzátette, hogy a kínai nagykövetség, mint Szeged város és Kínai Népköztársaság közötti együttműködés előmozdítója, készséggel asszisztál a felek jövőbeli partnersége kapcsán. A találkozót a Polgármesteri Hivatal előtt készített fényképpel örökítették meg.


Duan Jielong


A hivatali látogatást követően a nagykövet a Szegedi Tudományegyetemen is látogatást tett, ahol az SZTE kancellárja, Fendler Judit és az SZTE rektora Prof. Dr. Szabó Gábor fogadta. Az egyetemi vezetők ismertették az Egyetem politikai, gazdasági és oktatási előnyeit, illetve az Egyetem fejlesztési terveiről is beszéltek a delegációnak. Továbbá reményüket fejezték ki, hogy a jövőre nézve Szeged és Kína továbbra is folytatja az eddigi közös együttműködést az oktatás, turizmus, gazdaság és kereskedelem terén, illetve jelezték, hogy készek segítséget nyújtani és lehetőséget teremteni a kínai befektetők számára. A nagykövet úr a találkozón rámutatott, hogy idén – 2017-ben – ünneplik a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok megalakulásának 67. évfordulóját, és ez idő alatt a kétoldalú kapcsolatok intenzív fejlődésen mentek keresztül. A jövőre tekintve, a kétoldalú kapcsolatok fejlődése még nagyobb lehetőségeket tartogat. Szeged – többek között –, arról híres, hogy a C-vitamint itt fedezték fel, illetve országszerte csak úgy nevezik, mint az ’egyetemváros’. Magyarország egy kreatív nemzet, ez pedig elkülöníthetetlen az oktatási rendszertől. Nagykövet úr reményét fejezte ki, hogy évről-évre egyre több kínai hallgató fog a Szegedi Tudományegyetemen tanulni, ahol kínai és magyar diákok kölcsönösen segítik majd egymást a kínai-magyar baráti együttműködés előmozdítása és megerősítése érdekében.


A délután folyamán Duan nagykövet úrnak volt szerencséje találkozni és beszélgetni a Szegedi Tudományegyetemen tanuló 60 kínai hallgatóval. A találkozón Wu Hua úrral közösen tartottak egy rövid tájékoztatót a külföldi tanulási lehetőségekről, majd a Rektori Hivatal előtt készítettek egy közös fényképet a diákokkal. A fotózást követően látogatást tett az SZTE Konfuciusz Intézetben, ahol megköszönte a kínai tanárok munkáját és hozzájárulásukat a kínai nyelv és kultúra népszerűsítésében. A nagykövet úr nem győzte hangsúlyozni, hogy a Konfuciusz Intézet egy fontos híd Kína és a többi ország között. Nagykövet úr reményét fejezte ki, hogy a kínai tanárok a kínai kultúra terjesztése mellett mindent megtesznek az oktatás magas színvonalának előmozdítása érdekében. A nagykövetség mindig is nagy hangsúlyt fektetett a Konfuciusz Intézetek munkájára, és a jövőre nézve is fontosnak tartja a magyarországi Konfuciusz Intézetek támogatását, mert „Mind a nagykövetség, mind a Konfuciusz Intézetek egy nagy család részét képezik.” Duan nagykövet úr Prof. Dr. Nagy Katalin rektorhelyettes asszonnyal, ünnepélyes keretek között közösen indította el az SZTE Konfuciusz Intézet öt éves születésnapjára visszaszámláló óráját, és közös képet is készítettek az SZTE Konfuciusz Intézet tanáraival.


Duan Jielong


Azután az SZTE Állam- és Jogtudományi Karra látogató delegációt Prof. Dr. Karsai Krisztina, oktatási rektorhelyettes, Prof. Dr. Balogh Elemér dékán, Prof. Dr. Blutman László nemzetközi jog szakértő, Dr. Varga Norbert a Gateway program igazgatója, Dr. Gulyás László kínai ügyekért felelős kari megbízott és további szakértők és professzorok fogadták. A nagykövet úr elmondta, jogi szakmai tapasztalatát a Külügyminisztérium Jogi Osztályán szerezte, valamint, hogy örömmel gondol vissza fiatal, egyetemi éveire a jogi karon. A diplomata örömmel fogadta el Prof. Dr. Balog Elemér dékán úr meghívását, hogy a közeljövőben tartson egy előadást az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán, mint vendégtanár. Duan nagykövet úr is viszonozta a meghívást és a sikeres fórumot követően közös fotót készítettek a Jogi Kar bejárata előtt.


A látogatások során Prof. Dr. Nagy Katalin a nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes és a Magyar Rektori Konferencia Nemzetközi Együttműködési Tanács elnöke, Zhang Lin az SZTE Konfuciusz Intézet kínai igazgatója, és Mohr Richárd az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója gondoskodott a nagyköveti delegáció kíséretéről.