Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Programok  --  Egyéb programok
„Összekapcsolódott szívek: 10 éves az Új Selyemút” kiállítás

BRI_exhition_opening

Helyszín - Móra Ferenc Múzeum

Időpont: október 30. hétfő 15:00


BRI_exhition_openingSzeretettel ajánljuk az „Összekapcsolódott szívek: 10 éves az Új Selyemút” kiállítás megnyitóját 2023. október 30-án, hétfőn 15:00 órakor a Móra Ferenc Múzeumban. A kiállításra a belépés ingyenes, a megnyitón hagyományos kínai énekekkel és teaszertartással várunk mindenkit. A kiállítási anyagok leírását az alábbi linkre kattintva olvashatják.


Összekapcsolódott szívek: 10 éves az Új Selyemút

Kínai őszközépünnep és Konfuciusz Nap

mid-autumn-festival-mooncake-lanterns

2020. október 4 -9. között online Kínai Őszközépünnepet és Konfuciusz Napot szervez az SZTE Konfuciusz Intézet.


Ha szeptember vége, október eleje, akkor őszközépünnep és Konfuciusz Nap. Ebben az évben az online térbe költözve ünneplünk. Rajzpályázat, kvízek, kézműves alkotások készítése: mind-mind részei ennek a rendhagyó ünneplésnek. Természetesen a meglepetés és az ajándékok sem maradhatnak el. Vegyen részt az eseményen, hogy semmiről ne maradjon le!


Az ünnepség leírása pdf formátumban innen tölthető le.Japán, kínai és koreai üzleti kultúra - Könyvbemutató a Gazdaságtudományi Karon

Konyvbemutato_esemeny_form

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán mutatják be a távol-keleti üzleti kultúrát bemutató kötetet.


Az eseményen részt vesznek a könyv szerzői: Mohr Richárd, Osváth Gábor, Sato Norkikó és Székács Anna, akikkel a távol-keleti menedzsment interkulturális és gyakolati nézópontjairól Garamhegyi Ábel beszélget.


A rendezvény szeptember 23-án szerdán, 16:30-kor kezdődik az SZTE GTK Alulájában.


Regisztráció:
A könyvbemutató regisztrációhoz kötött, melyet a bundsag.eva@eco.u-szeged.hu e-mail címen vagy az alábbi regisztrációs felületen várnak a szervezők:


https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdEaDpsflqONsTV7R6n4fwBEugPXDZyshmKglgFaB4v4a4x0Q/viewform

Peonia / bazsarózsa festészeti tanfolyam

bazsarozsa_festeszet

A tavalyi tanévben elindított festészeti tanfolyam újabb állomása a peonia / bazsarózsa festése.

 

A peonia/bazsarózsa (牧丹 mŭ dān) a kínai festészetben a tavaszt jelenti.


Keleten a virágok királyának (花王 huā wáng) tekintik, a jólét, a gazdagság és az előkelőség, megbecsülés jelképe, a másik neve is erre utal (富貴花 fùguì huà). A fehér virágú peónia a szép lányok között az eszeset szimbólizálja.

A Tang-kor (618–907) költői, Liú Yŭxī 劉禹錫 (772–842) és Lĭ Jùn 李濬 és a festő Zhōu Făng 周昉 tették széles körben ismertté. Nemcsak az urak kertjében nyilott a sokszínű, méltóságot sugárzó virág, hanem a köznép udvarában is, mert a szépségét az emberek nagyon kedvelték, változatosságát nagyra értékelték.

A Song dinasztia idején (960–1279) a peonia virágzásakor színpompás ünnepségeket rendeztek, ekkor kapta a „száz uncia arany” (百两金 băi liăng jīn) nevet is.

 

Helyszín: Szent-György Albert Agora (Szeged, Kálvária sugárút 23.)

Időpont:

 • Január: 8, 22,
 • Február: 5, 19,
 • Március: 4, 18.

A 6 előadásból álló tanfolyam költsége: 10.000 Ft.

 

A szükséges eszközöket az Intézet biztosítja.

 

A festészet rejtelmeibe Horváth Janisz képzőművész vezeti be az érdeklődőket.

 

A tanfolyamra jelentkezni vagy a részletekről érdeklődni a Konfuciusz Intézetben, a konfuciusz@rekt.szte.hu e-mail címen vagy az első előadás előtt a helyszínen lehet.

„Chinese Talent Show” - kínai tehetségkutató verseny egyetemista hallgatók számára

Chinese Talent Show

Idén decemberben az SZTE Konfuciusz Intézet „Chinese Talent Show-t”, azaz kínai tehetségkutató versenyt rendez valamennyi kínaiul tanuló egyetemi hallgatója számára, a 2020. évi Chinese Bridge országos kínai nyelvi verseny elődöntőjeként.


A verseny kiírás szerint először két percen keresztül kell beszélned az alábbi témában: A kínai nyelv végtelen lehetőségei


Ezt követően tehetségedet bármilyen szabadon választott kínai műfajban megcsillogtathatod: verset mondhatsz, énekelhetsz kínai slágereket, legyezőtáncot járhatsz, kung-fu bemutatót tarthatsz vagy akár táncra is perdülhetsz.


De ha más művészeti ágban vagy tehetséges, azt se titkold el előlünk!


Jelentkezz még ma, akár személyesen az Intézet titkárságán vagy írj a központi e-mail címre: konfuciusz@rekt.szte.hu


Jelentkezési határidő: 2019. december 10.


Cseppet se aggódj, a sikeres felkészülésben tanáraink örömmel segítenek Neked! Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, legyél te a következő magyar sztár Kínában!


Időpont: 2019. december 17. (kedd) 16:00
Helyszín: SZTE Konfuciusz Intézet tanterem (Rektori Hivatal Fszt. 13.)


Aki esetleg nem tud személyesen eljönni, az december 10-ig videófelvételen megküldött előadásukkal (beszéd + tehetségszám) vehetnek részt a versenyen.

Konfuciusz Nap - Kínai kavalkád és Gálaműsor

Konfuciusz nap

16.00 és 18.00 óra között interaktív állomásokon ismerkedhetnek meg az érdeklődők Kínával. 19.00 órai kezdettel pedig a kínai mongol és jugur nemzetiségek népdal- és néptáncegyüttesének műsora látható a színpadon.Konfuciusz napA magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából Magyarországra látogató Belső-Mongol és Kanszu tartományi művészeti delegáció az SZTE Konfuciusz Intézet által rendezett Konfuciusz Nap Gálaműsorának főszereplője. A belső-mongol és jugur ének- és táncművészeti előadás igazi kuriózum, amelyen az érdeklődők mongol torokéneket és hagyományos mongol lófejű hegedűt hallhatnak, illetve mongol és jugur táncokban, dalokban gyönyörködhetnek.

A rendezvény látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött (konfuciusz@rekt.szte.hu).

Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agora, 6722 Szeged, Kálvária sugárút 23. (Gogol utca 32.)

Időpont: 2019. október 5. (szombat)

 • Kínai kavalkád: 16:00-18:00
 • Gálaműsor: 19:00 - 21:00
Krizantém festészeti tanfolyam

krizantem_festeszet

AZ SZTE Konfuciusz Intézet Krizantém festészeti tanfolyamot hirdet 2019. szeptember 11-december 11. között.


A tavalyi tanévben elindított festészeti tanfolyam újabb állomása a "Négy Nemesúr” (orchidea, bambusz, szilvafavirág, krizantém) között az őszi évszak nagyon színes és formagazdag virága a krizantém (菊 jú). A kilencedik (九 jiŭ) hónapban kinyiló színpompás „aranyvirág” – a régi, tartós jelentésű (久 jiŭ) szó hangzáshasonlósága okán – a kitartás és a hosszú élet jelképe.

A 6 előadásból álló tanfolyam költsége:
10.000 Ft.

A szükséges eszközöket az Intézet biztosítja.

A festészet rejtelmeibe Horváth Janisz képzőművész vezeti be az érdeklődőket.

A tanfolyamra jelentkezni vagy a részletekről érdeklődni a Konfuciusz Intézetben, a konfuciusz@rekt.szte.hu e-mail címen vagy az első előadás előtt a helyszínen lehet.


Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agora, 6722 Szeged, Kálvária sugárút 23. (Gogol utca 32.)

Időpont: 15:00-17:00

 • Szeptember: 11, 25,
 • Október: 9,
 • November: 6, 20,
 • December: 11.


Kínai kalligráfia haladó tanfolyam 2019/2020

kalligrafia_kurzus

Az előző tanévben elindított kalligráfia tanfolyam folytatása Horváth Janisz kalligráfia oktató, grafikusművész részvételével. A kínai kalligráfia elméleti és gyakorlati ismertetése a képírás írásjegyeinek kialakulásától a mai modern scripturális festészet esztétikájáig.

 


A gyakorlati oktatáson a kínai ecsetkezelés elsajátítása, írásjegyek és egyszerű szövegek stílusok szerinti megismerése és bambuszfestés történik.


A foglalkozások kéthetente szerdán kerülnek megrendezésre.

Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agora, 6722 Szeged, Kálvária sugárút 23. (Gogol utca 32.)

Időpont:

 • Szeptember: 11, 25, 15:30-17:00
 • Október: 9 15:30-17:00
 • November: 6, 20, 15:30-17:00
 • December 4, 18. 15:30-17:00
Egyéb programok - Archívum

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

Programjainkon videó-, kép- és hangfelvételeket készíteni kizárólag az SZTE Konfuciusz Intézet engedélyével lehet!


Mid-AutumnŐszközép ünnepség a Rektori Hivatalban

Az SZTE Konfuciusz Intézet szeptember 10-én (kedd) barátaival, diákjaival ünnepli együtt az ősz beköszöntét, a családi és baráti összetartozás ünnepét. A kínai hagyomány szerint az évnek ezen a napján a legkerekebb, a legteljesebb a Hold az égen. Ilyenkor a rokonok Kína minden szegletéből összegyűlnek, és együtt csodálják a ragyogó teliholdat, miközben ízletes holdsüteményt fogyasztanak.

Érdemes ellátogatni az eseményre, ugyanis a kreatív foglalkozások mellett a vendégek megkóstolhatják a kínai holdsüteményt is! :-)


Helyszín: Rektori Hivatal átrium (6720 Szeged, Dugonics tér 13.)

Időpont: 2019. szeptember 10. (kedd) 16:00-18:00

Várunk mindenkit szeretettel!


Zheng Dasheng – Kínai Filmnap

 

zheng_dasheng2019. május 4-én (szombat) 18:00 órakor kerül bemutatásra Zheng Dasheng kínai filmrendező „Bangzi Melody” című filmje a Délvidék Házban.

 

Az SZTE Konfuciusz Intézet szervezésében Zheng Dasheng kínai rendező „Bangzi Melody” című filmje (1 óra 40 perc) eredeti nyelven magyar felirattal kerül bemutatásra a Délvidék Házban. A vetítést követően a közönség találkozhat a rendezővel, aki mesél a filmmel kapcsolatos történeteiről és válaszol a közönség kérdéseire.


Időpont: 2019. május 4. (szombat) 18:00

Helyszín: Délvidék Ház Herczeg Ferenc terem (Szeged, Közép fasor 13.)


A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük jegyigényét a konfuciusz@rekt.szte.hu címre küldjék el!Magyarok a Selyemúton - A Széchenyi-expedíció és Stein Aurél kutatásai Ázsia szívében című kiállítás megnyitó

selyemut_kiemelt


A kiállítás közös utazásra hívja a látogatókat, hogy megismerjék Stein Aurél, a Selyemút világhírű régész-felfedezőjének munkásságát, valamint a magyar Selyemút-kutatás hagyományát megteremtő gróf Széchenyi Béla expedícióját.

 

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár (6720 Szeged, Ady tér 10.)

Kiállítás megnyitó: 2019. március 19. (kedd) 17 óra (érkezés: 16:30 órától)

 

A kiállítás 2019. március 19 - április 1. között látogatható az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

 

Minden érdeklődőt várunk sok szeretettel!

 

A BELÉPÉS DÍJTALANVers délben – magyar vers másképpenVers délben


2018. október 8-án, hétfőn, 12.10 órakor a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem magyar szakos kínai hallgatói és az SZTE Konfuciusz Intézet tanárai Petőfi Sándor „Lennék én folyóvíz” című versét szavalják el magyarul és kínaiul.


Magyar verset ritkán hallani kínaiul... Petőfi Sándor „Lennék én folyóvíz” című versét szavalják el magyarul és kínaiul a Shanghai International Studies University SZTE-n tanuló magyar szakos diákja Wang Yudie és a Konfuciusz Intézetben tanító kínai tanár Zhang Xiuwen.

Időpont: 2018. október 8. (hétfő) 12.10


Helyszín: Rektori Hivatal, Szent-György Albert szoborKonfuciusz Nap az IH Rendezvényközpontbankonfuciusz_nap


Az SZTE Konfuciusz Intézet sok szeretettel vár minden kedves vendéget a Konfuciusz Napon. A programsorozat két részből áll. 15.00 és 17.00 óra között a látogatóink interaktív állomásainkon játékos formában ismerkedhetnek meg Kínával.


A feladatokat teljesítő résztvevők értékes ajándékokat nyerhetnek. 17.00 órakor kezdődik gálaműsorunk, amelyen különböző Kínával kapcsolható műsorszámokat mutatnak be a Konfuciusz Intézet hallgatói, tanárai, barátai.

Időpont: 2018. 09. 29. (szombat) 15:00-17:00


Helyszín: IH Rendezvényközpont (6721 Szeged, Felső Tisza-part 2.)Őszközép ünnep a Rektori Hivatal aulájában!mid-autumn-festival-mooncake-lanterns


Az SZTE Konfuciusz Intézet szeptember 25-én barátaival, diákjaival ünnepli együtt az ősz beköszöntét, a családi és baráti összetartozás ünnepét. A kínai hagyomány szerint az évnek ezen a napján a legkerekebb, a legteljesebb a Hold az égen. Ilyenkor a rokonok Kína minden szegletéből összegyűlnek, és együtt csodálják a ragyogó teliholdat, miközben ízletes holdsüteményt fogyasztanak.


Időpont: 2018. szeptember 25. (kedd) 16:00 óra

Helyszín: Rektori Hivatal átrium (6720 Szeged Dugonics tér 13.)

 

Várunk mindenkit sok szeretettel!kalmar_plakatKínai Filmklub

 

Ajtónyitók - Beszélgetések a sinológia mestereivel (magyarul beszélő, dokumentumfilm sorozat)


I. rész:

Beszélgetés Kalmár Éva sinológus műfordítóval

 

Helyszín: SZTE Rektori Hivatal 5-ös terem
(Szeged, Dugonics tér 13.)

 

Időpont: 2018. április 17., kedd 17.00 óra

 

A Centrum Televízió közreműködésével készült „Ajtónyitók - beszélgetések a sinológia nagymestereivel” című portrésorozat a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet megbízásából és támogatásával valósulhatott meg. A sorozat létrejöttét a Magyar-Kínai Baráti Társaság - MKBT támogatta.

Az első részben Kalmár Éva sinológus, műfordító mesél életéről és Kínával kapcsolatos élményeiről, tapasztalatairól.

PandaPanda Nap a Vadasparkban!

 

2017. május 28-án (vasárnap) Gyereknap alkalmából az SZTE Konfuciusz Intézet ismét Panda Napot szervez 10 órától a Szegedi Vadasparkban.


Az eddigi évekhez hasonlóan, csapatunk idén is szeretettel vár minden kicsit és nagyot a Vadaspark Zsiráfház teraszán, ahol lehetőség nyílik olyan játékos feladatokban részt venni, mint pandás álarckészítés, színezők, kirakók, arcfestés, kínai csomózás és furfangos kvíz. Számos ajándékkal várunk minden vállalkozó szellemű vendéget.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!


wokEvőpálcika és bambuszrügy, avagy látogatás a valódi kínai gasztronómia világába

 

2017. március 30-án 17.00 órától sok szeretettel várunk kicsiket és nagyokat egyaránt a szegedi WOK n’ GO Étterembe, ahol autentikus kínai ételkóstolót tart az SZTE Konfuciusz Intézet.

A részvétel regisztrációhoz kötött, mely az Intézet facebook oldalán tehető meg 2017. március 10-től. A belépő díja 1500 Ft/fő, melyet az étteremben lehet kiváltani.

Kóstolásra fel!


Helyszín: WOK n’ GO Étterem (Szeged, Nagyáruház Passage sor)

Időpont: 2017. március 30. 17.00 órátólHorváth Janisz2017-ben is folytatódik a „Játék a vonalakkal – Kínai kalligráfia” tanfolyam Horváth Janisz kalligráfusmester vezetésével!


Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az idei évben 2017. február 23-val kezdődő, két hetente megtartott kalligráfia tanfolyamunkon. Az oktatás minden második csütörtökön 17.00 órakor kezdődik.


A Hangzhoui Művészeti Akadémián végzett Horváth Janisz kalligráfus havonta két alkalommal gyakorlati oktatás keretében magyar nyelven ismerteti meg az érdeklődőkkel a kínai írásjegyek szépségeit.


Tanfolyamunk ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött!


Részvételi szándékát az alábbi elérhetőségeke egyikén teheti meg: konfuciusz@rekt.szte.hu e-mail címen, valamint 62/544 712 telefonszámon.


Helyszín: SZTE JGYPK Rajz - Művészettörténet Tanszék 203-as terem (Szeged, Brüsszeli krt. 37.)

Időpontok: 2017. február 23., március 9., március 23. , április 13., április 27., május 11., május 25.


Ip_Man_kezdoIsmét Kínai Filmklub az SZTE Konfuciusz Intézetben!

Az SZTE Konfuciusz Intézet újabb mozi-estre invitálja az érdeklődőket 2017. február 28-án (kedden), 17.00 órai kezdettel a Rektori Hivatal 5-ös termébe, ahol az Ip Man 2 kínai harcművészeti film kerül vetítésre.

 

Ip Man 2

magyarul beszélő, kínai harcművészeti film

 

Helyszín: Rektori Hivatal, földszint, 5-ös terem.
(Dugonics tér 13.)

 

Időpont: 2017. február 28. 17:00lampionunnep

Lampionünnep az SZTE Konfuciusz Intézettel

 

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a Kínai Újév - Lampionünnep rendezvényünkre, mely 2017. február 9-én (csütörtökön) 16:30 - 18:00 óra között kerül megrendezésre a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának földszinti aulájában.


Az ünnep alkalmából vendégünk lesz Horváth Janisz kalligráfus, aki szebbnél szebb alkotásaival igyekszik elvarázsolni az érdeklődőket. Emellett számos kézműves foglalkozással ismerkedhetnek meg a kínai kultúrával.

 

Számos meglepetés és ajándék várja látogatóinkat.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
paintedFilm Klub az SZTE Konfuciusz Intézettel!

Lassan beköszönt a rosszidő, így a szabadtéri programok után egy igazán pihentető benti programmal kedveskedünk Önöknek, ugyanis 2016. december 5-én (hétfő) 17.00 órától a Rektori Hivatal 5-ös termében ismét Film Klubbal várjuk kedves vendégeinket.


Ezen alkalomból a Színes Fátyol című film kerül vetítésre. A középosztálybeli orvos, Walter Fane és az elkényeztetett, felsőosztálybeli Kitty Garstin házassága elhibázott döntés volt. Kitty, férje munkája miatt, londoni életét hátrahagyva Sanghajba költözik, ahol rátalál a szerelem a helyi konzul személyében. Miután Walter felfedezi hűtlenségét, büntetésképpen a kolera által legsúlyosabban érintett területen fogad el egy állást, és ragaszkodik hozzá, hogy Kitty is vele tartson. Az utazás a gyönyörű távoli kínai faluba és az ott megélt szörnyűségek értelmet és célt adnak elveszettnek hitt kapcsolatuknak.


Helyszín: Rektori Hivatal 5-ös terem

Időpont: 2016. december 5. (hétfő) 17.00 órától

 

Sok szeretettel várjuk mindenkit!


horvath_janisz_kalligrafusHorváth Janisz ”Játék a vonalakkal – Kínai kalligráfia”előadás


Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy Horváth Janisz tanár úr „Játék a vonalakkal – Kínai kalligráfia” előadásának tervezett 2016. december 1-jei (csütörtök) időpontja megváltozott.


Az előadás új időpontja 2016. december 8. (csütörtök) 17:00 óra.A helyszín változatlanul az SZTE JGYPK Rajz- Művészettörténet Tanszék 203-as terme (Szeged, Brüsszeli krt. 37.).

Várunk minden érdeklődőt szeretettel!


„Chinese Talent Show” kínai tehetségkutató verseny

show_us

Ismét itt a lehetőség, hogy megmutasd magad, bizonyítsd, hogy mit tudsz, hiszen decemberben az SZTE Konfuciusz Intézet „Chinese Talent Show-t”, azaz kínai tehetségkutató versenyt rendez valamennyi kínaiul tanuló hallgatója számára.

Mesélj magadról kínaiul egy percen keresztül, majd tehetségedet bármilyen szabadon választott kínai műfajban megcsillogtathatod: verset mondhatsz, énekelhetsz kínai slágereket, legyezőtáncot járhatsz vagy akár táncra is perdülhetsz.

Jelentkezz még ma, akár személyesen az Intézet titkárságán vagy írj a központi e-mail címre: konfuciusz@rekt.szte.hu

 

Cseppet se aggódj, a sikeres felkészülésben tanáraink örömmel segítenek Neked! Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, legyél te a következő magyar sztár Kínában!

 

Időpont: 2016. december 16. (péntek) 16:00

Helyszín: SZTE Konfuciusz Intézet (Rektori Hivatal Fszt. 13.)Ismét Kínai Filmklub az SZTE Konfuciusz Intézetben!


Ip_Man_kezdoAz SZTE Konfuciusz Intézet újabb mozi-estre invitálja az érdeklődőket 2016. novermber 16-án (szerdán), 17.00 órai kezdettel a Rektori Hivatal 5-ös termébe, ahol az Ip Man kínai harcművészeti film kerül vetítésre.Várunk minden érdeklődőt szeretettel!Bevezetés a kínai kalligráfiába

 

horvath_janisz_kalligrafusIdén ősszel Intézetünk kedvelői megismerkedhetnek Horváth Janisz kalligráfus mesterrel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanárával. A hangzhoui Kínai Művészeti Akadémián szerzete képesítését. Emellett grafikusként, valamint tipográfusként is tevékenykedik.


Horváth úr magyar nyelven tartja előadásait. Az SZTE Konfuciusz Intézet szervezésében első előadására 2016. szeptember 20-án (kedden) 17.00 órától kerül sor a Rektori Hivatal 5-ös termében.


Ezen alkalomból a kedves érdeklődők megtudhatják a tervezett kalligráfia tanfolyam részleteit is.

Várjuk Önöket sok szeretettel!


Helyszín: Rektori Hivatal, 5-ös terem

Időpont: 2016. szeptember 20. 17.00 óramahjongkep

Újra Madzsong-est június 16-án 16.30 órától az SZTE Konfuciusz Intézetben!

Idén is folytatódnak a tavalyi évben már sok érdeklődőt vonzó Madzsong-estek.

 

A nagy sikerre való tekintettel az SZTE Konfuciusz Intézete újra egy fergeteges Madzsong játékra invitálja az érdeklődőket június 16-án, 16.30 órakor. A rendezvény helyszíne a Rektori Hivatalban az SZTE Konfuciusz Intézet tanterme lesz. Az érdeklődők a Madzsong újabbnál újabb fortélyaival ismerkedhetnek meg, hozzáértő és tapasztalt játékosok segítségével.

 

Helyszín: Rektori Hivatal, SZTE Konfuciusz Intézet tanterme

Időpont: 2016. június 16. (csütörtök) 16.30 óra

 

Várunk minden kedves érdeklődőt!koerdo_kinaFilm-klub május 11-én 17 órától az SZTE Konfuciusz Intézetben!

 

Az SZTE Konfuciusz Intézet újabb mozi-estre invitálja a kedves érdeklődőket 2016. május 11-én (szerdán), 17.00 órai kezdettel a Rektori Hivatal 5-ös termébe, ahol ezúttal egy magyar-kínai dokumentumfilm-sorozat első részével ismerkedhetnek meg a nézők.

 

További információk >>>

mahjongkep

Újra Madzsong-est május 12-én 18.00 órától az SZTE Konfuciusz Intézetben!

 

Idén is folytatódnak a tavalyi évben már sok érdeklődőt vonzó Madzsong-estek.

 

A nagy sikerre való tekintettel az SZTE Konfuciusz Intézete újra egy fergeteges Madzsong játékra invitálja az érdeklődőket május 12-én, 18.00 órakor. A rendezvény helyszíne a Rektori Hivatalban található bal földszinti Átrium lesz. Az érdeklődők a Madzsong újabbnál újabb fortélyaival ismerkedhetnek meg, hozzáértő és tapasztalt játékosok segítségével. Természetesen nem csak azokat várják, akik már megismerkedtek ezzel a Kínában igen népszerű játékkal, hanem azokat is, akik most teszik meg az első lépéseket.

 

Helyszín: Rektori Hivatal, bal földszinti Átrium

Időpont: 2016. május 12. (csütörtök) 18.00 óra

 

Várunk minden kedves érdeklődőt!


koerdo_kinaFilm-klub május 11-én 17 órától az SZTE Konfuciusz Intézetben!

 

Az SZTE Konfuciusz Intézet újabb mozi-estre invitálja a kedves érdeklődőket 2016. május 11-én (szerdán), 17.00 órai kezdettel a Rektori Hivatal 5-ös termébe, ahol ezúttal egy magyar-kínai dokumentumfilm-sorozat első részével ismerkedhetnek meg a nézők.

 

További információk >>>

Film-klub március 29-én 17 órától az SZTE Konfuciusz Intézetben!

Az SZTE Konfuciusz Intézet újabb mozi-estre invitálja a kedves érdeklődőket 2016. március 29-én (kedden), 17.00 órai kezdettel a Rektori Hivatal 5-ös termébe, ahol ezúttal egy magyar-kínai filmdrámával ismerkedhetnek meg a nézők.


További információk >>>


lanternLampion ünnep a Szent Szent-Györgyi Albert Agórában


Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a Kínai Újév - Lampion ünnep rendezvényünkre, mely 2016. február 22-én 17:00-19:00-ig kerül megrendezésre a Szent- Györgyi Albert Agórában.


Az ünnep alkalmából vendégeink lesznek a Kínai Művészeti Központ művészei, akik kulturális műsorukkal varázsolják el az érdeklődőket.


Az est végén vendégeink részt vehetnek egy hagyományos kínai ételkóstolón is.

Mindenkit szeretettel várunk!mahjongkepÚjra Madzsong-est február 18-án 16.30-tól az SZTE Konfuciusz Intézetben!


Tovább folytatódnak a folyamatosan egyre népszerűbb Madzsong-estek.

A nagy sikerre való tekintettel az SZTE Konfuciusz Intézete újra egy fergeteges Madzsong játékra invitálja az érdeklődőket február 18-án, 16.30-kor. A rendezvény helyszíne a Rektori Hivatalban 5-ös számú terme lesz. Az érdeklődők a Madzsong újabbnál újabb fortélyaival ismerkedhetnek meg, hozzáértő és tapasztalt játékosok segítségével. Természetesen nem csak azokat várják, akik már megismerkedtek ezzel a Kínában igen népszerű játékkal, hanem azokat is, akik most teszik meg az első lépéseket.

 

Helyszín: Rektori Hivatal, SZTE Rektori Hivatal 5. sz. terem

Időpont: 2016.február 18. (csütörtök) 16.30 óra

 

Várunk minden kedves érdeklődőt!
ProgramarchívumKonfuciusz FilmestFilm-est az SZTE Konfuciusz Intézettel

 

Az SZTE Konfuciusz Intézet 2016. január 26-án (kedden), 17.00 órától, a Rektori Hivatal 5-ös termében Film-estet rendez, melyen bemutatásra kerül az Isten veled, ágyasom című, nagy sikerű kínai mű.


A filmet követően Dr. Ferwagner Péter Ákos, az SZTE BTK docens ura, valamint Mohr Richárd az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója fog beszélgetni Kínáról, valamint az 1949 és a kulturális forradalom közötti korszakról.

Mindenkit szeretettel várunk!
mahjongkepMadzsong-est január 14-én 16 órától az SZTE Konfuciusz Intézetben! 

A nagy sikerre való tekintettel az SZTE Konfuciusz Intézete újra egy fergeteges Madzsong játékra invitálja az érdeklődőket január 14-én, 16 órakor. A rendezvény helyszíne a Rektori Hivatalban található Konfuciusz Intézet tanterme lesz. Az érdeklődők a Madzsong újabbnál újabb fortélyaival ismerkedhetnek meg, hozzáértő és tapasztalt játékosok segítségével. Természetesen nem csak azokat várják, akik már megismerkedtek ezzel a Kínában igen népszerű játékkal, hanem azokat is, akik most teszik meg az első lépéseket.

 

Helyszín: Rektori Hivatal, SZTE Konfuciusz Intézet tanterem

Időpont: 2016. január 14. (csütörtök) 16 óra

 

Várunk minden kedves érdeklődőt!Kínai Film-estek a Belvárosi Moziban


Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2015. november 7-én, 14.00 órától a szegedi Belvárosi Moziban, ahol az SZTE Konfuciusz Intézet által szervezett Kínai Filmhét kerül megnyitásra, illusztris vendégek közreműködésével.


A vetítések pontos időpontjai a Belvárosi Mozi honlapján megtekinthetőek.

Sok szeretettel várjuk Önöket!


A filmek listája itt tekinthető megfoundingA Köztársaság alapítása - Film-est


Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2015.10.06-án (kedden), 17.00 órától az SZTE Konfuciusz Intézete által szervezett Film-estre.


A Köztársaság alapítása című 2009-es kínai film hűen tükrözi a Kínai Népköztársaság megalakulásának folyamatát. A film bemutatásával egyúttal megemlékezünk a Kínai Népköztársaság 1949.október 1-i kikiáltására, és a kínai Nemzeti Ünnepre is. A filmet követően az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója, Mohr Richárd és Dr. Ferwagner Péter Ákos docenssel fog egymással beszélgetni.

Helyszín: 6720 Szeged, Dugonics tér 13. V-ös terem

Természetesen a pop corn sem hiányozhat.
Mahjong estek a Konfuciusz Intézetben


konfucuizszA nagy sikerre való tekintettel az SZTE Konfuciusz Intézete továbbra is egy fergeteges madzsong játékra invitálja a kedves érdeklődőket 2015-ben egyaránt!


Az estek megrendezése immár egy kurzus keretén belül valósul meg, ahol újabbnál újabb fortélyokkal ismerkedhetünk meg 2015-ben egyaránt. Az esteket kéthetente tervezzük megtartani, Géza vezényletével. :)


Tervezett időpontok 2015-ben:

 • Január 7.
 • Január 21.
 • Február 4.
 • Március 3.
 • Március 18.
 • Április 1.
 • Április 9.
 • Április 14.
 • Május 5.
 • Május 19.
 • Június 2.
 • Június 16.
 • Június 30.
 • Július 14.


Helyszín: Rektori Hivatal, Konfuciusz Intézet Tanterme


Az időpont, illetve a helyszín tájékoztató jellegű: az SZTE Konfuciusz Intézet saját jogán - igazodva a hallgatók igényeihez - módosíthatja a beosztást!


Sok szeretettel várjuk a kedves résztvevőket és bízunk benne, hogy ismét olyan sokan kapnak kedvet a játékhoz, mint legutóbb!

Játékra fel! :)


Kína szegedi szemmel - Mit jelent számodra Kína?
2015. május 5-én (kedd) 18 órától kerül megrendezésre a „Kína szegedi szemmel – Mit jelent számodra Kína?” címet viselő előadás a Hungi Vígadóban a Kultúrkör Egyesület és az SZTE Konfuciusz Intézet közös szervezésében

kina_plakat2Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az előadáson, ahol mindenki megismerheti:


 • Kína világát és kultúráját
 • Az ösztöndíjas és gyakornoki programokat
 • Milyen lehetőségeket tartogat Kína egy magyar diák számára


Előadóink első kézből szerzett tapasztalataikat osztják meg!


Regisztrálj és NYERJ!


Küldj egy e-mailt a kulturegyesulet@gmail.com címre, írd bele, hogy KÍNA és vegyél részt a tombolasorsoláson.Kínai Tavaszváró Ünnep az Agorában


TavaszváróA tavaszünnep a tavasz és egyben az új év kezdete, mint ilyen, két célt szolgál. Egyrészt alkalom arra, hogy a nagycsaládok tagjai összegyűljenek, megajándékozzák és jókívánságaikkal elhalmozzák egymást. Másrészt pedig ilyenkor kell elbúcsúztatni az óévet, megszabadulni annak ártalmaitól, illetve ilyenkor lehet a jó szerencsét biztosítani az új évre is.


2015. február 19-én megkezdődik a Kecske Éve, ezért a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete február 15-én, vasárnap 15 órától a Szent-Györgyi Albert Agórában Tavaszváró Ünnepet szervez.


A rendezvényen sokféle színes program várja az érdeklődőket. Lesz oroszlántánc, kalligráfia kiállítás és bemutató, harcművészeti bemutató, ügyességi játékok. A látogatók magukra ölthetnek tradícionális kínai esküvői ruhákat, személyesen kipróbálhatják a kalligráfiát, tanulhatnak egy pár mondatot kínaiul és megkóstolhatnak hagyományos kínai ételeket is. Emellett kisfilmek segítségével mutatják be a szervezők Kínát.


Az eseményen sor kerül egy multimédiás eszköz átadására is, amelyet a Konfuciusz Intézetek ajánlott fel Szeged városának és amely az Agórában kerül elhelyezésre. Az eszközt Dr. Ujhelyi István EP képviselő és az SZTE Konfuciusz Intézet elnöke, valamint Dr. Cao Hang, a Konfuciusz Intézet kínai igazgatója adja át Orbán Hedvig igazgatónak és Szabó Sándor országgyűlési képviselőnek.
teaház_konfuciuszTeaház a Konfuciusz Intézettel


Az SZTE Konfuciusz Intézete ismét egy érdekes programmal várja az érdeklődőket január 27-én 17 órakor a Rektori Hivatal Dísztermébe


Decemberben, hagyományteremtő céllal szervezte meg az SZTE Konfuciusz Intézete a Szegedi Közéleti Kávéházzal közösen a Konfuciusz Teaházat, amelynek akkor óriási sikere volt. A rendezvény január 27-én délután 5 órakor folytatódik a Rektori Hivatal Dísztermében.


A hagyományos kínai módon készített teakülönlegességek kóstolását beszélgetés is színesíti majd, amelynek témája „Kínai álom – Honnan jött és merre tart Kína”. A vendég Kusai Sándor, Magyarország volt pekingi nagykövete, aki 6 évig töltötte be ezt a posztot és az egyik legfelkészültebb Kína-szakértő az országban. Beszélgetőpartnere az intézmény igazgatója Mohr Richárd lesz majd.

A délután 5 órakor kezdődő beszélgetés során szó esik majd a magyar-kínai kapcsolatokról, Kína kultúrájáról és arról, hogy egy európai ember miként látja ezt az országot.

A Teaház sorozata ezt követően a tervek szerint havonta jelentkezik majd, a rendezvény célja, hogy a Kína iránt érdeklődők egy csésze – Szegeden egyedül itt kóstolható igazi – kínai tea mellett beszélgetve ismerkedhessenek meg Kínával. A továbbiakban is közismert emberek színesítik majd a programot, akik segítségével a résztvevők jobban megismerhetik Kínát, az ország hagyományait, fejlődésének titkát és a kínai embereket.
a-zold-sarkany-gyermekeiMozi-est január 13-án 17 órától az SZTE Konfuciusz Intézetben!


Az SZTE Konfuciusz Intézet újabb mozi-estre invitálja a kedves érdeklődőket 2015. január 13-án (kedden), 17.00 órai kezdettel az Intézet tantermében, ahol ezúttal egy magyar-kínai filmdrámával ismerkedhetnek meg a nézők.


A történet középpontjában Máté János ingatlanügynök áll. Munkájáért nem rajong, éppen elvált, ráadásul pánikbeteg. Munkahelyén egy új megbízást kap, egy raktárházon kell minél gyorsabban túladnia. A helyiséget azonban kínaiak bérlik, s a több ezer darabos dobozkészletet egy kínai férfi, Yu Denbin őrzi. Számára a raktár a munkahelye s egyben a lakása is.


A kényszerű együttlét alatt a két magányos ember között különös barátság szövődik. Yu azonban azt a feladatot kapja főnőkétől, hogy minden áron meg kell akadályoznia az épület eladását. Ha megteszi, adósság fejében elvett útlevelét visszakapja, s visszamehet Kínába egy új élet reményében. Eközben Máté is ultimátumot kap főnökétől, vagy eladja az épületet, vagy elveszti állását. Így a két barát szép lassan elkezdi egymás munkáját szabotálni. Máténak dönteni kell, vagy munkanélküli lesz, vagy a barátság megszakításával eladja a raktárat.

Időpont: Január 13. (kedd) 17.00

Helyszín: Rektori Hivatal, SZTE Konfuciusz Intézet

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt és nézzük meg együtt, hogyan alakul a két férfi sorsa, jelleme és barátsága a sokszor komikusnak mondható helyzetekben!


Konfuciusz Teaház az SZTE Konfuciusz Intézettel!


tea2Első alkalommal kerül megrendezésre a Konfuciusz Teaház, melynek keretén belül számos új, eddig még nem ismert tényt tudhatnak meg a kedves érdeklődők Kína múltjáról, jelenjéről és jövőjéről.


Időpont: December 16. (kedd) 17.00

Helyszín: Rektori Hivatal, V. terem


Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Teaház-estünkre, amelyre első alkalommal kerül sor! A rendezvény 2014. december 16-án (kedden), 17.00 órától kerül megrendezésre az SZTE Rektori Hivatalának V-ös termében.


Az est során, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatói mutatkoznak be, kötetlen beszélgetés keretében mesélnek kínai és magyar tapasztalataikról, a mai Kínáról, a Konfuciusz Intézetről és a 2015-ös tervezett programokról. Bemutatunk néhány olyan kisfilmet is, amelyek Kína eddig talán ismeretlen arcát tárják elénk.


A rendezvényünk másik célja, hogy a résztvevők igazi, autentikus, kínai teákat is megkóstolhassanak, mellyel még közelebb kerülhetünk ennek a sokszínű országnak a kultúrájához.


Ismerkedjünk meg együtt a bensőségesebb és ízletesebb Kínával! :)konfucuizszA nagy sikerre való tekintettel MADZSONG-KURZUS indul november 26-tól!


A nagy sikerre való tekintettel az SZTE Konfuciusz Intézete ismét egy fergeteges madzsong játékra invitálja a kedves érdeklődőket!


Az estek megrendezése ezentúl egy kurzus keretén belül fog megvalósulni, ahol újabbnál újabb fortélyokkal ismerkedhetünk meg. Az esteket kéthetente tervezzük megtartani, Géza vezényletével. :)


Sok szeretettel várjuk a kedves résztvevőket és bízunk benne, hogy ismét olyan sokan kapnak kedvet a játékhoz, mint legutóbb!


Időpont 2014-ben:

November 26. (szerda) 16.00

December 3. (szerda) 16.00


Helyszín: Rektori Hivatal, V-ös terem


Játékra fel! :)


Újabb kínai film-est november 18-án 18 órától az SZTE Konfuciusz Intézetben!


yao_hunIdőpont: November 18. (kedd) 18.00

Helyszín: Rektori Hivatal, SZTE Konfuciusz Intézet


A film egy különleges testi adottságokkal rendelkező, fiatal sportolóról szól, aki azért utazik Kínából az Egyesült Államokba, hogy az NBA-ben játszhasson. A profi, amerikai kosaras pályafutása 2002 és 2011 között zajlott, azonban karrierje egyáltalán nem indult zökkenőmentesen. Annak ellenére, hogy óriási érdeklődés és figyelem övezte. A film felidézi azokat a nehézségeket, melyekkel Yaonak szembesülnie kellett a kezdetekben, távol a megszokott életmódtól, hagyományoktól.


Reméljük ez a film is hasonlóan elnyeri a tetszéseteket!

Sok szeretettel várunk Mindenkit!


 

madzsongKínai játékok - madzsong est

Időpont: Október 29. (szerda) 16.00

Helyszín: Rektori Hivatal, 5-ös terem

 

A madzsong játékot kínai dominónak is nevezhetjük, bár a szabályait és izgalmát tekintve inkább kártyajátékokra (römi) hasonlít. A XX. század elejéig ( egész pontosan a császári ház 1912-es bukásáig) csak a császári udvarban játszották. Ezt követően az egész országban elterjedt, majd szépen lassan az egész világot meghódította.

Mad_about_English

Kínai filmest
Időpont: Október 21. (kedd) 17.00
Helyszín: Rektori Hivatal, SZTE Konfuciusz IntézetA kínai kultúra egy izgalmas szegmensét szeretnénk megismertetni az

érdeklődőkkel: a kínai filmeket. Az első filmünk a Mad About English című film lesz, ami a modern Kína angoltanulási lázáról szól, a 2008-as pekingi olimpia előtti időszakban.


 


Menekules_Shanghai„Menekülés Sanghajba” – fotókiállítás

Időpont: Október 12. (vasárnap) 17:30

Helyszín: Új Zsinagóga Mártír Emlékcsarnoka (Jósika u. 10.)a II. világháborúban Sanghaj által befogadott zsidó menekültek életéről Megnyitó beszédet mond: Dr. Ujhelyi István, a Konfuciusz Intézet elnöke, Európai Parlamenti képviselő. A kiállítást bemutatja a Sanghaji Történeti Múzeum igazgatója.


Kinai_csomozasKínai csomózás

Időpont: Október 8. (szerda) 16.00

Helyszín: Rektori Hivatal, Átrium


A kínai csomózás a Tang és a Song dinasztiák óta, vagyis több mint ezer éve népszerű, de már időszámításunk előtt is létező kínai népművészeti ág. Jellemzők rá a szimmetrikus, kétfonatú, általában vörös fonalból készült csomók. Nemcsak dekorációs célból készül, hiszen kívánhatunk vele jó szerencsét, gazdagságot, boldogságot is.Wang_Xiaolin

Kínai tusfestészet – Tanulj meg kínai ecsettel festeni!

Időpont: 2014. április 24. (csütörtök) 16:30‒18:00 óra

Helyszín: SZTE Konfuciusz Intézet

 

Érdekel a kínai tusfestészet? Wang Xiaolin tanárnő segítségével most megtudhatod, hogyan kell a kínai ecsetet használni, miként lehet egyszerű fekete tussal mesés kínai tájképeket festeni, aranyos pandát rajzolni! A program során a résztvevők nem csak az ecsetkezelés technikáját sajátíthatják el, de megtanulják értékelni, felismerni a minőségi kínai tusfestészetet remekeit is!

A programra szeretettel várjuk a Kicsiket és a Nagyokat egyaránt!

 


Ismét Holdújévi Fesztivál a Millenárison február 1-én!


holdujev_konfuciuszIdőpont: 2014. február 1. (szombat) 10:00–22:00 óra

Helyszín: Millenáris (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.


2014. január végén beköszönt a kínai újév, a ló-éve. Ennek apropóján, immár második alkalommal kerül megrendezésre a Holdújévi Fesztivál a budapesti Millenárison.


A Kínai Kulturális és Művészeti Központ illetve a PrimeTime Communications szervezésében megvalósuló fesztiválon az SZTE Konfuciusz Intézet ismét izgalmas programokkal várja az érdeklődőket délelőtt 10:00 órától este 18:00 óráig. A résztvevők az Intézet tanárainak segítségével megtanulhatják lefesteni állatövi jegyüket, megtudhatják, miként kell pár egyszerű ecsetvonással aranyos kis pandát festeni, pekingi operamaszkokat készíthetnek, hagyományos kínai lampion-kvízjátékon vehetnek részt, és a nagy sikerre való tekintettel idén ismét hagyományos kínai kosztümökbe bújhat az, aki kedvet érez egy kis „átlényegüléshez” :)


A napot a Henan Művészegyüttes este 19:00 órakor kezdődő fellépése fogja megkoronázni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!Lampion_Fesztival-kezdoLampion Ünnep az SZTE Konfuciusz Intézetben


Időpont: 2014. február 13. (csütörtök) 16:00 óra

Helyszín: SZTE Konfuciusz Intézet


Idén a kínai újévi ünnepség apropóján ismét megnyitja kapuit az SZTE Konfuciusz Intézet, és Lampion Ünnepet rendez az érdeklődők számára. A délutáni programon a résztvevők megismerkedhetnek az ünnep történetével, és bepillantást nyerhetnek a hagyományos kínai újévi szokásokba.


A részletes program hamarosan felkerül honlapunkra!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Mingxing – Egyetemi hallgatók ás középiskolások kínai karaoke-versenye

 

karaokeIdőpont: 2013. november 29. (péntek) 15:00 óra

Helyszín: SZTE Konfuciusz Intézet

 

A karaoke Kínában óriási népszerűségnek örvend: munka után, baráti-üzleti találkozó zárásaként a kínaiak milliói zárják dalolva az estét. Itt a lehetőség, hogy most MEGMUTASD MAGADAT! Regisztrálj TE IS a versenyre, vívd ki a kínai tanárok, barátok elismerését! Az SZTE Konfuciusz Intézet várja nótás kedvű diákjait, hallgatóit és az érdeklődőket fergeteges hangulatú dalversenyére!


Taiji-kurzus

 

taijiIdőpontok: 2013. október 9., 16. és 30. 16:00-17:00 óra

Helyszín: Dugonics tér (Rektori Hivatallal szemben)

 

A Szegedi Tudományegyetem Őszi Kulturális Fesztiváljának keretében az SZTE Konfuciusz Intézet ingyenes taiji-kurzust tart az érdeklődők részére! A kurzust az Intézet tanárai tartják.Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

A taiji egy a teljes testet átmozgató, harmonikus mozgásforma, mely jótékony hatással bír a testre és a lélekre, ezáltal a fizikai és lelki egészségre egyaránt. A taijit fiatalok és idősek egyaránt művelhetik, nem terheli meg az ízületeket, ugyanakkor javítja az állóképességet, feszesebbé teszi az izomzatot, sőt, a munkahelyi stressz okozta tüneteket is nagyban enyhíti! Mindenkinek bátran ajánljuk!

 

 

Kínai papírkivágás – Legyél mestere a művészi papírkivágásnak!

 

papirkivagasIdőpont: 2013. október 24. (csütörtök) 16:00 óra – 17:00 óra

Helyszín: SZTE Konfuciusz Intézet

 

Kínában az (kínai) újév idején, a tavasz beköszöntének tiszteletére szebbnél szebb színes papírkivágásokkal díszítik az ablakokat, ajtókat, mellyel az emberek a szürke tél után végre élénk vidámságot csempésznek otthonaikba. A művész türelmének és biztos kezének tükrében a papírkivágás mintája lehet egészen egyszerű, de akár bonyolultabb is, témája lehet egy-egy virág, madár, rovar, hal, állat, de akár a kínai irodalom egy alakja vagy a Pekingi Opera egy szereplője is.


Októberben az Őszi Kulturális Fesztivál keretén belül az SZTE Konfuciusz Intézetben most mindenkinek lehetősége nyílik kipróbálni ezt a nemes kínai művészeti formát, mely a gyermekektől felnőttekig mindenki számára kiváló kikapcsolódást nyújt!orokke_tarto_pillanatKínai filmest: Örökké tartó pillanat

Időpont: 2013. június 6. (csütörtök) 18:00 óra

Helyszín: SZTE Rektori Hivatal Fszt. 5.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk az egyik legnépszerűbb kínai tévéfilm-sorozat hatalmas sikert arató mozifilm-változatára és egyben folytatására!

 

A szereplők romantikus története egy 1988-as tévésorozattal, a „Sírig tartó szerelemmel” kezdődött. Yang Zheng és Wen Hui akkor, 12 évvel korábban első látásra szerelembe estek, és megtapasztalták a mesébe illő, azonban olykor fájdalmas szerelmet. Mi lett velük 12 év múlva? Vajon az idő mindent megváltoztat?


A filmet kínai nyelven, angol felirattal vetítjük!

 

Taiji_treningTaiji-tréning

Időpontok: 2013. május 8, 15, 22 és 29; 17:00-17:45 óra

Helyszín: Dugonics tér (Rektori Hivatallal szemben)

A teljes tanfolyam díja: 5 000 Ft

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel az SZTE Konfuciusz Intézet négy alkalmas taiji-tréninget indít az érdeklődők számára. Az órákat Intézetünk igazgatóhelyettes asszonya, Zhang Xuemei tanárnő tartja.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

A tanfolyam díját a Konfuciusz Intézet titkárságán (Rektori Hivatal, Fszt. 13.; H-Cs: 11:00-18:00, P: 11:00-14:00) átvehető sárga csekken a hallgatónak magának kell befizetnie. A befizetéssel egyidejűleg (a hallgató köteles a befizetett csekket bemutatni a Titkárságon) előzetesen regisztrálni kell az Intézetben a tréningre.

Regisztráció és a befizetett csekk hiányában a hallgató nem vehet részt a tanfolyamon!

 

A_bolcs_Konfuciusz_kiallitas3Szeged Napja: A bölcs Konfuciusz – kiállítás

Időpont: 2013. május 17-25.

Helyszín: Rektori Hivatal, Átrium

 

A Szeged Napja rendezvénysorozat alkalmából az SZTE Konfuciusz Intézet kiállítással várja a kínai kultúra iránt érdeklődő közönséget. A kiállítás témája, az Intézet és névadója, az i. e. 551-479-ig élt híres kínai bölcs, Konfuciusz, akinek tanai máig meghatározzák a kínai gondolkodásmódot és viselkedéskultúrát.

A kiállítás megtekinthető a Rektori Hivatal nyitvatartási idejében. 

Konyvtari_ejszaka1Könyvtári délután a Konfuciusz Intézettel

Időpont: 2013. április 25. (csütörtök) 13:00-17:00 óra

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár (Ady tér 10.)

 

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár 2013 áprilisában Könyvtári Délutánt szervez, melynek központi témája Kína, a kínai történelem és kultúra. Intézetünk, mint a Kínai Állam hivatalos kulturális intézménye izgalmas programokkal vesz részt a rendezvényen: az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a kalligráfia-készítés rejtelmeibe, részt vehetnek hagyományos kínai teabemutatón, megkóstolhatják a legzamatosabb kínai teákat, beöltözhetnek hagyományos kínai ruhákba, mely kivételes pillanatot a fotósunk meg is örökít!


Ne maradj otthon Te sem, gyere el, és ismerd meg a kínai kultúrát testközelből!Tehetsegkutato_2_Mingxing – Sztár születik Szegeden! – tehetségkutató verseny

Időpont: 2013. április 19. (péntek) 15:00-18:00 óra

Helyszín: SZTE Konfuciusz Intézet (Rektori Hivatal Fszt. 13.)

 

Itt a lehetőség, hogy megmutasd magad, bizonyítsd, mit tudsz, hiszen áprilisban az SZTE Konfuciusz Intézet tehetségkutató versenyt rendez valamennyi kínaiul tanuló hallgatója számára. Tehetségedet bármilyen szabadon választott kínai műfajban megcsillogtathatod: verset mondhatsz, énekelhetsz kínai slágereket, legyezőtáncot járhatsz, kuaibannal (kínai ritmushangszer) kínai rigmusokat szavalhatsz. Jelentkezz még ma, és töltsd ki az Intézet titkárságán átvehető regisztrációs lapot! Cseppet se aggódj, a sikeres felkészülésben tanáraink örömmel segítenek Neked! Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, legyél te a következő magyar sztár Kínában! *

A versenyzők teljesítményét meghívott zsűritagjaink értékelik majd. A verseny győztese értékes ajándékkal gazdagodik.


* Javasoljuk, hogy olvasd el honlapunkon Li Tianyivel, azaz Palásti Lajossal készült interjúnkat :)Repulo_Torok3Kínai filmest: Repülő Tőrök klánja

Időpont: 2013. március 14. (csütörtök) 18:00 óra

Helyszín: SZTE Rektori Hivatal Fszt. 5.

 

Az SZTE Konfuciusz Intézet az utóbbi idők – az Intézet magyar és kínai kollégái között végzett rövid felmérés tanúsága szerint − egyik legjobb kínai filmjét vetíti március 14-én. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

A hajdan virágzó Tang-dinasztiára sanyarú idők járnak. Egymást követik a lázadások, miközben a korrupt kormányt teljesen lefoglalják a szabadcsapatok elleni harcok. Mind közül a legjelentősebb a Repülő Tőrök klánja. Két ifjú parancsnok, Jin és Leo azt a feladatot kapja, hogy ejtsék foglyul a klán ismeretlen vezérét. Jin magányos harcosnak adja ki magát Szél álnéven, és megmenti a börtönből Meit, a vak forradalmárlányt, majd elnyerve bizalmát, elkíséri a titkos szervezet főhadiszállására.


A filmet magyar szinkronnal vetítjük!


 

szegedi_ujev

Ünnepeld velünk Szegeden a kínai újévet!

Időpont: 2013. február 21. (csütörtök) 15:00-18:00 óra

Helyszín: SZTE Konfuciusz Intézet (Rektori Hivatal Fszt. 13.)

 

Az SZTE Konfuciusz Intézet holdújévi ünnepséget rendez magyar és kínai barátainak! Az érdeklődők előadásokat hallgathatnak meg a kínai Holdújévről, az újévi szokásokról és a Lampionünnepről. Felvételről megnézzük a Kínai Központi Televízió holdújévi műsorának legjobb részleteit, és mindeközben ízletes ragacsos rizsgombócokat fogunk készíteni, amely étel a családi és baráti együvé tartozást szimbolizálja. Aki szívesen megkóstolna más kínai csemegéket is, ígérjük, az sem fog elégedetlenül távozni tőlünk! A nap során a „hagyományos” kínai újévi találós kérdéseinkre helyes választ adók mindegyike ajándékban részesül!


Mindenkit sok szeretettel vár az SZTE Konfuciusz Intézet!

 

holdujev_konfuciuszHoldújévi Fesztivál a Millenárison

 

Időpont: 2013. február 10. (vasárnap) 10:00-21:00 óra

Helyszín: Millenáris

 

2013. február 10-én beköszönt a kínai újév, a kígyó-éve. Ennek megünneplésére egész napos holdújévi fesztivál kerül megrendezésre a budapesti Millenárison. A PrimeTime Communications és a Kínai Kulturális és Művészeti Központ szervezésében megvalósuló fesztiválon az SZTE Konfuciusz Intézet is színes és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket délelőtt 10:00 órától este 18:00 óráig. A résztvevők elsajátíthatják a kínai kalligráfia-készítés/-festés alapjait, a vállalkozó kedvűek pedig Kína-kvízjátékunkon értékes nyereményeket nyerhetnek. Az érdeklődők beöltözhetnek hagyományos kínai ruhákba, fotósunk pedig gondoskodik arról, hogy a varázslat, az emlék örökre megmaradjon. Mindezen programokon felül Intézetünk standjánál az érdeklődőknek a legújabb Huawei tableteken nyílik lehetősége változatosabbnál változatosabb kínai oktatóprogramokat kipróbálni.

A napot a Guangxi Akrobata Művészegyüttes este 19:00 órakor kezdődő fellépése koronázza meg.

 

További résztvevők a Fesztiválon a teljesség igénye nélkül:

Budapesti Corvinus Egyetem Kína Központ

ELTE Konfuciusz Intézet

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Rizspalánta Alapítvány

Magyar ChanWu Szövetség

Közép-Európai Hagyományos Kínai Orvoslás Szervezet

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Őszi Kulturális Fesztivál a Konfuciusz Intézettel

 

Az SZTE Konfuciusz Intézet az Őszi Kulturális Fesztivál alkalmából izgalmas, színes programokkal várja a kínai kultúra iránt érdeklődő közönséget. A Fesztivál kínai kulturális programsorozatát az Intézet fotókiállítással nyitja meg. Az Intézetben a látogatók próbára tehetik kézügyességüket is: szebbnél szebb kínai csomókat készíthetnek, tanáraink irányítása mellett pedig elsajátíthatják a kínai szépírás, kalligráfia alapjait.

Valamennyi programunk ingyenes!


Kínai filmest: Út hazafelé


MoziIdőpont: 2012. október 30. (kedd) 18:00 óra

Helyszín: SZTE Konfuciusz Intézet (Rektori Hivatal Fszt. 13.)

 

A nagyvárosi üzletember Luo Yusheng visszatér szülőfalujába, hogy lerója tiszteletét halott apja, a falu nagyra becsült tanítójának emléke iránt. Luo idős édesanyja ragaszkodik a hagyományokhoz: férje koporsóját (hogy a halott lelke hazataláljon) a faluba vezető úton szeretné gyalogszerrel hazavitetni. Luo eleget tesz édesanyja kérésének, és elkezdi szervezni a temetést, amely aztán elindítja benne az emlékezés folyamatát, és elbeszéléséből lassan kibontakozik szülei szerelmének megkapó története.

A számos nemzetközi filmszemle díjat és jelölést kapó film főszerepében Kína vezető színésznője, Zhang Ziyi kelti életre a fiatal és szerelmes lányt, a későbbi édesanyát.

 

A filmet angol felirattal vetítjük!Kalligráfia kurzus

Kalligrafia_kurzusIdőpont: 2012. október 18. (csütörtök) 15:00–18:00

Helyszín: SZTE Konfuciusz Intézet (Rektori Hivatal Fszt. 13.)

 

A résztvevők megismerkedhetnek a kínai kalligráfia kialakulásának történetével, bepillantást nyerhetnek a kínai karakterek szimbolikus világába, és elsajátíthatják a kalligráfia szakszerű ecsetvonásainak technikáját. A tanáraink irányítása mellett elkészült remekműveket „az ifjú mesterek” természetesen hazavihetik.


 Kínai csomózó kurzus

Csomozo_tanfolyamIdőpont: 2012. október 17. (szerda) 15:00-18:00 óra

Helyszín: SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ

 

Kínában a csomózás megbecsült művészeti forma, a mindennapi élet szerves része. A kínaiak évszázadok óta készítik számos fajtáját praktikus és dekoratív célból egyaránt: események megünneplésekor, jó szerencse szimbólumaként, csomagolás vagy kötözés céljából, ruha díszítésére vagy egyéb népművészeti munkák felékítésére. A bonyolult csomózási technikával és a csodás színkombinációkkal készült remekművek nemcsak hogy páratlan eleganciát kölcsönöznek a tárgyaknak, de egyben jókívánságot is hordoznak: jó szerencsét, gazdagságot, szerelmet, házasságot stb. szimbolizálnak. 

Fotókiállítás

Megnyitó időpontja: 2012. október 2. (kedd) 18:00 óra

Helyszín: SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ

 

A Kínai Állam meghívására júliusban két hétre Kínába látogató szegedi középiskolás diákok legjobb képeiből fotókiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők október 1–10-ig a Tanulmányi és Információs Központban. A kínai oroszlántánccal kezdődő megnyitón Zhang Yu Carolyn operaénekesnő kínai népdalokból összeállított minikoncertjét hallgathatják meg.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk!