Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Történet

Történet

A Konfuciusz Intézet a Kínai Népköztársaság nonprofit oktatási-kulturális intézete. Feladata a kínai nyelv és kultúra terjesztése, a kulturális kapcsolatok élénkítése. A Konfuciusz Intézet az egyes országok kulturális intézeteivel ellentétben a (kínai) kormány támogatását élvezi, és minden esetben egy helyi oktatási intézmény részeként működik.

2012. augusztus 24.

Az Intézetek nevüket a híres kínai bölcsről, Konfuciuszról (551–479) kapták, akinek neve és tanai máig meghatározó részét képezik a kínai gondolkodásmódnak és viselkedéskultúrának.


A Konfuciusz Intézetek anyaintézménye, a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) a Kínai Oktatási Minisztérium felügyelete alatt Pekingben működik és látja el az Intézetek koordinációját.


Az első kísérleti Konfuciusz Intézetet az üzbegisztáni Taskentben hozták létre 2004 júniusában, majd az első hivatalos Konfuciusz Intézet 2004 szeptemberében nyitotta meg kapuit Szöulban. 2010-re 322 Konfuciusz Intézetet és 369 Konfuciusz Tantermet (a Konfuciusz Intézet kihelyezett fiókintézete) alapítottak összesen 96 országban. Szintén 2010-re Európa 31 országában már 105 Konfuciusz Intézet működött. Jelenleg is több mint 200 oktatási intézmény – köztük neves egyetemek – várja a lehetőséget, hogy Intézetet nyithasson. A Kínai Oktatási Minisztérium becslése szerint 2010-re már 100 millió ember tanulta a kínait, mint idegen nyelvet szerte a világban. A Hanban 2020-ra 1 millió Intézet alapítását tűzte ki céljául.

 

Az SZTE Konfuciusz Intézet 2012 őszén nyitotta meg kapuit a Szegedi Tudományegyetem és a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem együttműködésével, a Hanban támogatása mellett. A szegedi Intézet a Rektori Hivatal szervezeti egységeként kezdte meg működését a Dugonics téri épületben. A tanórák a Konfuciusz Intézetben és az Egyetem egyes karainak tantermeiben zajlanak. Az Intézet a nyelvoktatás mellett nagy hangsúlyt fektet a kínai kultúra megismertetésére is: színes és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket.


Az Intézet működését hét fős Tanácsadó Testület segíti, mely a magyar és a kínai fél által kijelölt tagokból áll. Az SZTE Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének tagjai:

 

  • dr. Ujhelyi István elnök (Európai Parlamenti képviselő)
  • dr. Cao Deming alelnök (a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem rektora)
  • Prof. dr. Karsai Krisztina (a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese)
  • Zhang Xuemei (a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem Konfuciusz Intézetek és Nemzetközi Kínai Oktatási Centrum főtitkára)
  • Mohr Richárd (az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója)
  • Zhang Lin (az SZTE Konfuciusz Intézet kínai igazgatója)