Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI legújabb hírek

Indul a Kína specializáció az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon!

kina_specializacio

Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete a 2021/2022-es tanév őszi félévétől indítja el a Nemzetközi Tanulmányok MA szakon a Kína specializációt. A képzés a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének támogatásával valósul meg, és az ÁJTK oktatói mellett számos neves meghívott előadó is tevékeny részt fog venni az oktatásban, köztük híres, nemzetközileg is elismert Kína-kutatók, diplomaták, gazdasági szakemberek.

2021. április 28.



A teljesség igénye nélkül többek között az alábbi oktatók vesznek részt az oktatásban:

 

Dr. Ferwagner Péter Ákos, egyetemi docens (SZTE BTK), történész

Dr. Gulyás László, egyetemi adjunktus (SZTE ÁJTK), történész, nemzetközi kapcsolatok elemző

Kusai Sándor Zoltán, címzetes egyetemi docens (PPKE BTK NPI), a nemzetközi kapcsolatok és Kína független szakértője, közgazdász, Magyarország volt nagykövete Kínában, Mongóliában és a KNDK-ban.

dr. Matura Tamás, egyetemi adjunktus (Corvinus), illetve alapító elnöke a Central and Eastern European Center for Asian Studies szervezetnek

Miletics Péter, mesteroktató, Honvéd Tudományos Kutatóhely vezető kutató

Mohr Richárd, sinológus, fordító, szinkrontolmács, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója, BGE meghívott előadója

Dr. habil. Salát Gergely, habilitált egyetemi docens (PPKE BTK), sinológus, a Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport vezetője

Dr. Szunomár Ágnes, egyetemi docens (Corvinus), Kína gazdaságának szakértője

 

A képzés során a hallgatók betekintést nyerhetnek többek között a Kínai Népköztársaság állam- és jogrendszerébe, geopolitikai-geostratégiai lehetőségeibe, külpolitikájába, valamint az ország legújabbkori történelmébe. Ezen felül az oktatott kurzusok között jelen vannak a Dél-Kelet Ázsiára, a Közel-Kelet térségére, illetve a Kína gazdaságára, gazdaságtörténetére fókuszáló órák is. Végül, de nem utolsó sorban a specializációra járók a kínai interkulturális ismeretekbe is betekintést nyerhetnek.

 

A képzés egyedülálló Magyarországon: csak a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara indít magyar nyelven kínai specializációt nemzetközi tanulmányok MA szakon.

 

A specializáció felvezetéseként egy kedvcsináló előadássorozatot szervezünk a Konfuciusz Intézettel együttműködve, hazánkban és nemzetközileg is elismert előadók közreműködésével.

 

Az előadások időpontjai, valamint címei a következőképpen alakulnak:

2021. május 6. 17.00 óra:

Kusai Sándor Zoltán: „Kína politikai és társadalmi rendszere: A Gonosz Birodalma vagy racionálisan értelmezhető és elemezhető civilizációs birodalom?”

 

2021. május 13. 17.00 óra:

dr. Matura Tamás: Kína megítélésének változása az európai közvélemény körében a COVID-19 válság alatt

 

2021. május 20. 17.30 óra:

Dr. Szunomár Ágnes: A digitális „nagy ugrás”

 

2021. június 3. 17.00 óra

Dr. habil. Salát Gergely: előadáscím még egyeztetés alatt

 

Minden előadást élőben lehet követni, regisztráció nélkül, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének Youtube csatornáján, ahol később is visszanézhetőek maradnak az egyes prezentációk.

 

Bővebb információ Dr. Gulyás Lászlótól, a Kína specializáció programfelelősétől kérhető a gulyas.laszlo@juris.u-szeged.hu e-mail címen.