Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2021. május

Arany- és ezüstérmet nyertek a kínai nyelvi versenyen az SZTE Konfuciusz Intézet hallgatói

Chinese bridge

2021. május 28-án délután került megrendezésre a 20. Chinese Bridge (Kínai Híd) kínai nyelvi verseny magyarországi döntője külföldi egyetemi hallgatók számára, majd május 29-én délelőtt a 14. Chinese Bridge kínai nyelvi verseny magyarországi döntője középiskolások számára.

2021. május 31.

 

A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének mindkét versenyzője beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket, az egyetemista kategóriában első, a középiskolás kategóriában második helyezést értek el. Az Intézet 2012-es fennállása óta először ért el egy évben mindkét korosztályban ilyen kiváló helyezést. Az online versenyen való részvételhez méltó környezetet mindkét napon az Intézet mellé rendelt Eötvös Gimnázium Konfuciusz Tanterme biztosította. Mindkét diák felkészítő tanára Xu Xiaolu Luna volt.


Chinese bridge megnyitó

 

A járvány miatt az idei Chinese Bridge magyarországi döntőt online tartották. A főszervező a magyarországi Kínai Nagykövetség kulturális és oktatási szekciója volt, a társszervezők pedig az ELTE Konfuciusz Intézete és a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola voltak. Május 28-án délután az egyetemi hallgatók számára rendezett versenyre Samaneh Raiss Shaghaghi, az SZTE GTK hallgatója egy 4 perces kínai nyelvű beszéddel készült, melynek sikeres előadása után tökéletesen megválaszolta a zsűri által feltett nyelvészeti kérdéseket. A Kínával köthető tehetség-bemutató versenyszámban – amelyet videón kellett előzetesen megküldeni – az iráni hallgató a „Love Wounds” című kínai dalt énekelte, amely alatt a háttérben „A fehér kígyó eredete” animációs videó és saját maga által előadott hagyományos kínai tánc volt látható. Összesített pontszáma alapján Samaneh Raiss Shaghaghi – kínai nevén Shen Mei – nyerte meg egyetemista kategóriában az országos bajnokságot.

 

Május 29-én a középiskolások számára rendezett versenyen Csóti Renáta, kínai nevén Qiao Na, az Eötvös Gimnázium kínai nyelvből frissen érettségizett 12.-es diákja képviselte az Intézetet. Az elegáns qipao-t (hagyományos kínai ruhát) viselő versenyző beszédében a kínai kalligráfia és festészet összefüggésében mondta el tapasztalatait a kínai nyelv tanulásáról az „otthon” fogalmáról. A tehetség-bemutató szám során Qiao Na elénekelte a Kínában jól ismert „Chengdu” című dalt. A gyönyörű dalt Kína és Magyarország folyamatosan változó szépséges háttérképei kísérték. Szoros versenyt követően Renáta második helyezést ért el a középiskolások versenyén.

 

A_nagykovet_beszedeA Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete, miközben jelentős munkát végez a kínai oktatás és Kína megismertetése terén, aktív szerepet vállal a kínai nyelvtanulók tehetségkutatásában és tehetséggondozásában. A kínai és a magyar igazgatók figyelmének és odaadásának, a nyelvtanárok és munkatársak őszinte együttműködésének, valamint a szorgalmas és alázatos munkának köszönhetően az SZTE Konfuciusz Intézet az elmúlt öt év alatt már mind egyetemi, mind középiskolai országos kínai nyelvi versenyen szerzett első helyezést, ami a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme által a világban létesített tíz Konfuciusz Intézet közül egyedül a szegedi intézetnek sikerült.

 

Ugyanakkor az elmúlt években az SZTE Konfuciusz Intézet jól teljesített más versenyeken is, mint például a budapesti Kínai Nagykövetség által szervezett „WePoem rövidversek” magyar-kínai versmondó versenyen, vagy az egyetemek számára szervezett „Egy övezet egy út” angol nyelvű beszédmondó versenyen. Mindezen programok kiváló lehetőséget biztosítanak a tehetséggondozáshoz, egyúttal nagyban növelik a szegedi Konfuciusz Intézet befolyását és népszerűségét. Az Intézet a jövőben még nagyobb erőfeszítéseket szeretne tenni a kínai nyelv oktatása és Kína alapos és reális megismertetése érdekébe.


9._Samaneh.R.S._oklevel_


10._CsotiR_oklevel_