Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI legújabb hírek

SZTE Konfuciusz Intézet, mint összekötő híd Kína és Magyarország között: Shaanxi delegáció fogadása

shaanxi_delegacio

2019. január 17-én (csütörtök) a Shaanxi tartományi kormányzat és a küldöttsége látogatást tett Magyarországra, ahol sikeres tárgyalásokat folytatott a Csongrád Megyei Közgyűléssel és a Szegedi Tudományegyetemmel egyaránt. A két fél eszmecserét folytatott, majd egyetértésre jutott a gazdaság, kereskedelem, kultúra és turizmus terén folytatott együttműködésről. Jelen látogatás további célja a két tartomány és állam közötti baráti kapcsolatok folytatása, a két fél közötti együttműködési szándék nyomonkövetése, valamint a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének átfogóbb, magasabb szintre való előmozdítása.

2019. február 01.

 

shaanxi_delegacioA kínai fél részéről az eseményen részt vett Wei Zengjun, Shaanxi Tartomány kormányzóhelyettes, Wei Wenzhu, Shaanxi Tartomány főtitkárhelyettes, Zhao Runmin, Kereskedelmi Kamara igazgató, Ren Zongze, Kulturális és Turisztikai Hivatal igazgató, and Yao Hongjuan, Külügyi Hivatal igazgató. Magyar részről tiszteletét tette Kakas Béla, Csongrád Megyei Közgyűlés elnök, Dr. Fendler Judit, Szegedi Tudományegyetem kancellár, Prof. Dr. Szabó Gábor, Szegedi Tudományegyetem korábbi rektor, Dr. habil Zakar Péter, SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati rektorhelyettes, Bene Tamás, SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati igazgató, illetve Pető Ernő a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara elnöke. A találkozót moderálta Tóth Alexandra, SZTE Konfuciusz Intézet irodavezető, illetve a tolmácsolást Mohr Richárd, SZTE Konfuciusz Intézet igazgató végezte.


shaanxi_delegacioDr. Fendler Judit kancellár asszony nyitotta meg a találkozót és köszöntötte a jelenlévő küldöttséget. A Szegedi Tudományegyetemet képviselve arról tett ígéretet, hogy az Egyetem továbbra is támogatja a kínai egyetemekkel való együttműködést. A magyar-kínai kapcsolatok tekintetében, külön említést tett az egyetemen működő SZTE Konfuciusz Intézet meghatározó és kiemelkedő szerepéről.


A köszöntöt követően Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke tartotta meg köszöntő beszédét, ahol a kínai állam „Egy Övezet, Egy út” kormányközi együttműködési program fontosságát és jelentőséget hangsúlyozta. Mindemellett kitért arra is, hogy a testvérvárosi kapcsolatok felvétele után 25 évvel milyen pozitív eredményeket értek el, illetve milyen szoros baráti kapcsolat alakult ki Csongrád megye és Shaanxi tartomány között. Őszintén reméli, hogy a két fél közötti együttműködési szándék tovább nő, valamint a kétoldalú kapcsolatok fejlődése átfogóbb, magasabb szintű lesz.


A kínai küldöttség vezetője, Wei Zengjun kormányzóhelyettes úr köszönetét és háláját fejezte ki a Szegedi Tudományegyetemnek, illetve az SZTE Konfuciusz Intézetnek mindazért az eddigi erőfeszítésért, amit a két ország közötti baráti kapcsolatok előmozdítása érdekében tettek. Beszédében külön kiemelte, hogy az utóbbi években a két ország közötti kapcsolatok gyorsan fejlődtek, és a különböző szektorokban, mint például a gazdaság, a kereskedelem és a humánkapcsolatok terén folytatott együttműködés gyümölcsöző eredményeket hozott, a kínai-magyar kapcsolatok pedig a legjobb történelmi időszakba kerültek. Végezetül azt nyilatkozta, hogy jelen látogatás a két tartomány és állam közötti baráti kapcsolatok folytatása és fejlesztése.


shaanxi_delegacio


A Szegedi Tudományegyetem bemutatását követően Dr. habil Zakar Péter és Dr. Bene Tamás röviden ismertették az egyetem jövőbeli terveit és projektjeit a kínai vendégek számára. Ugyanakkor kitértek az olyan csereprogramok ismertetésére is, mint például az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJTK) által kínált Kapu Program (Gateway Program) vagy a Gyógyszerészeti Kar (GYTK) által kínált ösztöndíj programok. Mindketten reményeiket fejezték ki, hogy a két fél közötti együttműködés a gazdaság, politika, kutatás és fejlesztés, illetve az oktatás területén is az együttműködés magasabb fokát valósítják meg.


shaanxi_delegacioShaaanxi Tartomány Kereskedelmi Kamara igazgatója, Zhao Runmin ismertette Shaanxi tartomány jelenlegi külgazdasági és kereskedelmi együttműködéseit. Ezt követően reményét fejezte ki, hogy jelen látogatással az alábbi területeken is nő az együttműködés, mint például logisztikai raktározás, kétirányú beruházások, kutatások és fejlesztés, szolgáltató szektor és nem utolsó sorban fogászat.


Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE korábbi rektora röviden bemutatta az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetet, illetve a Szeged Science Parkot egyaránt. Ezután őszinte reményét fejezte ki, hogy a két fél közös kutatásokban vehet rész a tudomány fejlesztése érdekében.


Ren Zongze a Kulturális és Turisztikai Hivatal vezetője bemutatta a kultúrában és turisztikai látványosságban gazdag Shaanxi tartományt, majd a jelenlévő vendéget meghívta a Xi’an városában megrendezésre kerülő 4. Selyemút Nemzetközi Expora, amely az egyetlen magas színvonalú, nyílt nemzetközi vásár májusban, amelyet a Kínai Selyemútról neveztek. Az esemény pedig az ajándékok átadásával végződött.


A találkozót megelőzően, a Shaanxi Tartomány kormányzati delegáció Mohr Richárd és Wang Lei igazgató urak kíséretével látogatást tettek az SZTE Konfuciusz Intézetben. A delegáció nagy elismeréssel beszélt az Intézet sikeres munkájáról, amely hidat képez a két nép, Kína és Magyarország között.

(Cikk: Zhang Xiuwen)