Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI legújabb hírek

„Kína Ölelése: Csunkingi Kulturális Nap Szegeden”

Csunkingi Kulturális Nap

2018. október 29-én este hat órától került megrendezésre a „Csunkingi Kulturális Nap” címet viselő kulturális program a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Fricsay Ferenc hangversenytermében. Az esemény alkalmával a vendégek először megtekinthették Csunking kulturális örökségét bemutató fotó- és kulturális kiállítást, amelyet követően hagyományos kínai népzene előadás, valamint szecsuáni arcváltó bemutató követett. A szegedi közönséget lenyűgözte és elbűvölte a nem mindennapi kínai előadás.

2018. november 13.


Csunkingi Kulturális NapVendégeink öt különálló standnál ismerkedhettek meg Csunking, kínai nagyváros, kulturális örökségével: a csunkingi karamell szirup festészet, sógyurma művészet, Laingping tavaszünnepi fafigurák, kínai festészet és kalligráfia, valamint hosszúnyakú teaceremónia előadásnak lehettek szemtanúi.


A karamell figurákat készítő stand előtt láthattuk, amint Liu Guinbing mester a cukor karamelizálásával pillanatok alatt szemet gyönyörködtető figurákat készített, mint például a kínai kultúrában nagy jelentőséggel bíró kínai sárkányt. Ezenfelül olyan minták is kiállításra kerültek, mint például virágok, madarak, halak és különféle szörnyek a kínai mitológiából egyaránt. A mestert többen körbeállták, hogy megcsodálják a figurák készítésének csínját-bínját.


Csunkingi Kulturális NapNemcsak a karamella, de a sógyurmából készült figurák is nagy népszerűségnek örvendtek a rendezvényen. Tan Xianhua mester sógyurma alkotásait nem csak megnézhették vendégeink, de a művek készítésének műhelytitkaiba is betekintést nyerhettek. A mester példáját követve sokan felgyűrték ruhájuk ujját, majd nekiláttak, hogy elkészítsék saját mesterművüket. A legnagyobb népszerűségnek örvendő sógyurma figura a Kínában hazai kincsnek számító óráspanda volt. Ezen kívül virágokat, madarakat és népszerű rajzfilm figurákat is készítettek.


Xu Jiahui mesternek köszönhetően vendégeink megismerkedhettek a Liangping Tavaszünnep fafiguráival, annak történelmi, kulturális és művészeti jelentőségével. Mint kiderült, az alkotáshoz használt papír roppant becses, illetve előállítási folyamata rendkívül összetett. A mester állítása szerint akár 1-2 hónapba is beletelik, mire elkészül egy ilyen alkotás. Ennek tudatában a vendégek mély tiszteletüket és elismerésüket fejezték ki a mester munkája iránt.


Csunkingi Kulturális NapKét kalligráfia mesternek köszönhetően vendégeink nemcsak a kínai kalligráfia, de a kínai festészet művészetével is megismerkedhettek. Rizspapíron az alábbi két kínai mondást gyakorolhatták: „不忘初心” (Maradj igaz valódi szívedhez.) és „脚踏实地” (Földre szállt viselkedés.). Valamint a helyiek festhettek virágokat, madarakat, tájképeke és orchideát is.


Mindeközben nagy tömeg gyűlt össze a színpad előtt, ahol egy különleges tea ceremónia előadás zajlott. Li Bo mester drámai, nem akármilyen módon és pozitúrában töltött teát a vendégek számra egy hatalmas, egy méter hosszú teáskannából. Akármilyen bonyolult mozdulatokat végzett a mester a tea sosem löttyent a csésze mellé.


Csunkingi Kulturális NapA kiállítást követően a Csunkingi Népművészeti Zenekar zenei előadását hallhatták, ahol olyan kínai klasszikusok kerültek előadásra, mint például a Jázminvirág, Lóverseny és Pipa Suttogása népdal. Sőt mi több, a magyar közönség számára ismeretlen kínai hangszereken adták elő, mint az erhu (két húros kínai hegedű), pipa (kínai négyhúros pengetős hangszer) és dulcimer, azaz kínai cimbalom. A közönség legnagyobb meglepetésére és örömére a zenekar előadta a magyar „Csárdást”, amely óriási sikert aratott a hangversenyteremben.


A programot a Csungking Városi Kulturális és Turisztikai Fejlesztési Bizottság és a Csungkingi Hazatérő Tengerentúli Kínaiak Szövetsége szponzorálta, a bemutatót a Csungking Bemutatóművészeti Csoport és a Csungking Előadóművészeti Vállalat szervezte. A szegedi program a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete támogatásával jött létre.