Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2014. október

Októberi programok a Konfuciusz Intézet szervezésében a 19. Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül!

okf_konf

2014. október 01.


Kinai_csomozasKínai csomózás

Időpont: Október 8. (szerda) 16.00

Helyszín: Rektori Hivatal, Átrium


A kínai csomózás a Tang és a Song dinasztiák óta, vagyis több mint ezer éve népszerű, de már időszámításunk előtt is létező kínai népművészeti ág. Jellemzők rá a szimmetrikus, kétfonatú, általában vörös fonalból készült csomók. Nemcsak dekorációs célból készül, hiszen kívánhatunk vele jó szerencsét, gazdagságot, boldogságot is.

 


Menekules_Shanghai„Menekülés Sanghajba” – fotókiállítás

Időpont: Október 12. (vasárnap) 17:30

Helyszín: Új Zsinagóga Mártír Emlékcsarnoka (Jósika u. 10.)a II. világháborúban Sanghaj által befogadott zsidó menekültek életéről Megnyitó beszédet mond: Dr. Ujhelyi István, a Konfuciusz Intézet elnöke, Európai Parlamenti képviselő. A kiállítást bemutatja a Sanghaji Történeti Múzeum igazgatója.

Ye_ZeminYu Zemin előadása

Időpont: Október 15. (szerda) 17.30

Helyszín: Rektori Hivatal, 5-ös terem


Yu Zemin író, műfordító. Több évtizede él Magyarországon, Kertész Imre műveinek fordításával lett ismert Magyarországon és Kínában. A 90-es évek elején, amikor Magyarországra érkezett, először Szegedre jött. A magyar irodalom kínai fordításáról, kalandos életéről fog hallgatóinak mesélni.
 

Mad_about_English

Kínai filmest
Időpont: Október 21. (kedd) 17.00
Helyszín: Rektori Hivatal, SZTE Konfuciusz IntézetA kínai kultúra egy izgalmas szegmensét szeretnénk megismertetni az

érdeklődőkkel: a kínai filmeket. Az első filmünk a Mad About English című film lesz, ami a modern Kína angoltanulási lázáról szól, a 2008-as pekingi olimpia előtti időszakban.


 

madzsongKínai játékok - madzsong est

Időpont: Október 29. (szerda) 16.00

Helyszín: Rektori Hivatal, 5-ös terem

 

A madzsong játékot kínai dominónak is nevezhetjük, bár a szabályait és izgalmát tekintve inkább kártyajátékokra (römi) hasonlít. A XX. század elejéig ( egész pontosan a császári ház 1912-es bukásáig) csak a császári udvarban játszották. Ezt követően az egész országban elterjedt, majd szépen lassan az egész világot meghódította.