Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2013. július

Interjú

blackboard_1

Az SZTE Konfuciusz Intézet interjút készített Fehér Ottóval, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatójával, aki az SZTE Konfuciusz Intézetben megpályázta és sikeresen elnyerte a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) egy éves shanghai ösztöndíját. Ottó szeptembertől a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetemen folytatja tanulmányait, erről kérdeztük Őt.

2013. július 17.

− Miért döntöttél úgy, hogy elkezdesz kínaiul tanulni?

 

A kínai kultúra az elmúlt két évben kezdett el jobban érdekelni. Ezért, illetve a Kínában való tanulás iránti vágyból kezdtem el tanulni.

 

− Mik a benyomásaid a kínai nyelvről? Melyek a nehéz, illetve könnyű oldalai, ha vannak?

 

Meglátásom szerint a kínai nyelv két részre bontható: a beszélt és az írott nyelvre. Más nyelvekhez képest a beszélt kínai nyelvet könnyebb elsajátítani, mivel a kínai nyelvtanban ragok nem találhatóak. Az írásbeli viszont annál nehezebb, hiszen a karakterek elsajátítása hosszú évekbe kerül.

 

− A szüleid, barátaid mit szóltak hozzá, hogy „Kína felé vetted az irányt”?

 

Először nem vettek komolyan, de utána – látván az érdeklődésemet, illetve, hogy mennyi időt és munkát fordítok a kínai nyelvvel és kultúrával való ismerkedésre – ők is egyre nagyobb érdeklődéssel álltak az elképzeléseimhez.

 

Otto− Nem félsz a nagy utazástól? Esetleg magad is tapasztalt világjáró vagy?

 

De igen, félek. Nem voltam még soha Kínában, ezért egyelőre csak abból táplálkozhatok, amit az ázsiai országról a médiában hallani. Ezek az információk vegyes érzelmekkel töltenek el, ezért izgulok. Ez előtt három évig tanultam Bécsben, ott valamelyest sikerült tapasztalatokat gyűjtenem a külföldi élet területein, de ez most más lesz.

 

− Miért éppen Kínában szeretnél tanulni és miért Shanghai-ra esett a választásod, amikor kínai ösztöndíjra pályáztál?

 

Azért, mert egy érdekes országnak találom. A kínai kultúra és a kínai emberek gondolkodásmódja teljesen eltér az európai és a magyar emberekétől, ezért majd biztosan sok új dolgot tanulhatok. Annak, hogy Shanghai-t választottam, egy fő oka van: az egyetem, ahova menni szerettem volna – a Szegedi Tudományegyetem partneregyeteme – ott található.

 

− Mi szükséges ahhoz, hogy valaki sikeresen elnyerjen ilyen ösztöndíjat?

 

Aktív jogviszony szükségeltetik az egyetemmel, a Konfuciusz Intézet kiváló diákjává kell válni a tanárok és az intézetvezetők szemében, továbbá egy nyolcszáz szavas fogalmazást kell írni kínaiul, amelyben kifejted, hogy miért is szeretnél Kínában tanulni. Fontos, hogy az Intézeten belül egy adott, bizonyos óraszámnak meg kell lennie. Hozzá kell tenni, hogy egy HSK nyelvvizsga bizonyítvány, vagy egy Chinese Bridge kínai nyelvi versenyen elért szép eredmény nagymértékben hozzájárulhat a pályázat sikerességéhez.

 

− Mit fogsz tanulni Shanghai-ban, és ez milyen végzettséget/képzettséget ad majd?

 

A választható szakok között a kínai filozófiát jelöltem meg. Ez az egy év pusztán arra szolgál majd, hogy fejlesszem a kínai nyelvtudásomat, rálátást kapjak Kínára, a kultúrára. Végzettségről még úgy érzem, korai beszélni.

 

− Mit vársz, milyen előnyökhöz juttatnak majd téged a Shanghai-ban folytatott tanulmányok valamint a kínai nyelv ismerete? Hol szeretnél elhelyezkedni?

 

A kínai nyelv ismerete önmagában is nagy kincs, mivel nem sokan beszélik. A nyelv ismerete segít abban, hogy jobban tájékozódjak a világban, valamint, hogy új embereket ismerjek meg. Az üzleti világban szeretnék később elhelyezkedni, esetleg egy cég képviselőjeként. De ezek egyelőre csak távoli tervek.

 

− Mit javasolsz azoknak, akiket szintén érdekelnének hasonló lehetőségek?

 

Javaslom, hogy jöjjenek be az SZTE Konfuciusz Intézetbe, és kezdjék el tanulni a kínai nyelvet, mert megéri!

 

Ottónak sok sikert kívánunk shanghai tanulmányaihoz, mi magunk pedig mindenkit arra buzdítunk, hogy látogassanak el az SZTE Konfuciusz Intézetbe, ismerkedjenek meg a kínai nyelvvel és kultúrával, ezzel is növeljék tudásukat, illetve értéküket a munkaerőpiacon !

 

 

Barkóczy Dávid