Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2015. február
Konfuciusz Intézet 2015. február

mahjong

Az SZTE Konfuciusz Intézete az elmúlt hónapokban több alkalommal szervezett Madzsong-estet, amely igen népszerű volt a látogatók körében.

01

Az SZTE Konfuciusz Intézete ismét egy érdekes programmal várja az érdeklődőket február 26-án 17 órakor a Rektori Hivatal Dísztermébe.

Kecske éve

Szegediek és kínaiak együtt köszönhették a Kecske évét vasárnap délután a Szent-Györgyi Albert Agórában az SZTE Konfuciusz Intézet jóvoltából. A vendégeket többek között oroszlántánccal, kalligráfia kiállítással és harcművészeti bemutatóval várták. A vidám délutánon egy multimédiás eszközt is átadtak, amelyet az SZTE Konfuciusz Intézet ajánlott fel Szeged városának.

Tavaszváró

A tavaszünnep a tavasz és egyben az új év kezdete, mint ilyen, két célt szolgál. Egyrészt alkalom arra, hogy a nagycsaládok tagjai összegyűljenek, megajándékozzák és jókívánságaikkal elhalmozzák egymást. Másrészt pedig ilyenkor kell elbúcsúztatni az óévet, megszabadulni annak ártalmaitól, illetve ilyenkor lehet a jó szerencsét biztosítani az új évre is.

2015. február 09.

mahjong

A kínai dominónak is nevezett madzsong (麻将) Kínában jelent meg. A császári ház bukásáig (1912), kizárólag csak az uralkodó udvarában játszották. Azután az egész országban elterjedt, Európában és az USA-ban is népszerű lett. A madzsong négyszemélyes kombinációs játék, és a römivel áll rokonságban. Kínában a madzsong nem pusztán időtöltés, használják arra is, hogy felmérjék például egy új munkatárs, vőlegény vagy üzleti partner eszességét, ügyességét.

Konfuciusz teaház

Az SZTE Konfuciusz Intézet a Szegedi Közéleti Kávéházzal közösen január 27-én immár második alkalommal szervezte meg a Konfuciusz Teaházat. A résztvevők a hagyományos kínai tea kóstolása mellett egy izgalmas előadást hallgathattak meg Kínáról. Azt est vendége Kusai Sándor korábbi pekingi nagykövet volt, akivel Mohr Richárd, az intézet igazgatója beszélgetett.