Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2014. október

Budapest után Szegeden került kiállításra a „Menekülés Sanghajba” című fotógyűjtemény!

Menekülés Shanghaiba kiállítás

2014. október 12-én, vasárnap délután, hivatalosan is megnyílt immáron Szegeden az Új Zsinagógában a „Menekülés Sanghajba” című kiállítás, amely a II. világháborúban Sanghaj által befogadott zsidó menekültek életét mutatja be.

2014. október 20.


 

A fotókiállítás az SZTE Konfuciusz Intézet, az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért, a Szegedi Zsidó Hitközösség, a Szegedi Magyar-Izraeli Baráti Társaság, Izrael Állam Dél-Magyarországi Tiszteletbeli Konzuli Képviselet közös szervezésében valósult meg.


Dr. Lednitzky András a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Izrael tiszteletbeli konzulja nyitó szavait követően Dr. Ujhelyi István, a Konfuciusz Intézet elnöke, Európai Parlamenti képviselő nyitotta meg a kiállítást.


Menekülés Shanghaiba kiállítás 2014.10.12. / The „Escape to Shanghai” photo exhibition took place in Szeged after Budapest 12 october 2014
Kiállítás megnyitó - GALÉRIA
 


Dr. Ujhelyi István megnyitó beszédében elmondta, hogy a kiállítás egy olyan történetet mesél el, amelyről mi, itt Európában csak nagyon keveset tudunk. Sanghaj városa több ezer, a II. világháború alatt a nácizmus térhódítása elől menekülő zsidó menekültet fogadott be, amely kínaiak nagylelkűségét mutatja.


A menekülteket Komor Pál magyar üzletember, Sanghaj tiszteletbeli konzulja is támogatta, segítséget nyújtott nekik a szükségben, a bajban. A Sanghajban menedéket talált zsidók egykori saját, főképp családi fotóiból, dokumentumaiból, elbeszéléseiből készült tablói kerültek kiállításra, amelyekből máig hűen kirajzolódnak a személyes történetek, a sanghaji időszak emlékei.