Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2018. március

A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének részvétele a „Boldog Tavaszünnep/Gyönyörű Kínai Tavasz” elnevezésű magyarországi rendezvényen

Tavaszünnep

Budapest, február 17. – A „Boldog Tavaszünnep/Gyönyörű Kínai Tavasz” című ünnepségsorozat második fordulóját rendezték meg a Budapest XV. kerületében lévő China Martban, melyen a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete társrendezőként működött közre. Wang Zheng úr, Kína Magyarországi Nagykövetségének kulturális tanácsosa, valamint Németh Angéla, Budapest XV. alpolgármester asszonya is tiszteletét tette az eseményen.

2018. március 05.


A kihalt tél csöndjét csodálatos előadások hangja törte meg. Több, mint 4000 ember vett részt az eseményen, nagyban hozzájárulva az esemény fesztiváli hangulatához.


A résztvevők nemcsak húsos táskát, tavaszi tekercseket, rizssüteményeket, és egyéb hagyományos kínai finomságokat kóstolhattak meg, hanem a kínai kultúra számos további oldalát is közelről megtapasztalhatták: gyakorolhatták a kínai kalligráfiát, pekingi opera maszkokat festhettek, és kínai papírkivágásokat készíthettek. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének standjánál a lelkes résztvevők kipróbálhatták a kínai kalligráfiát, a kínai csomózást, játszhattak kínai lábtollast, és megismerkedhettek kínai táblajátékokkal is. A kínai tanárok és önkéntesek számtalan pozitív visszajelzést kaptak a résztvevőktől.


A rendezvény napján az épület mindkét szintje megtelt emberekkel. Oroszlántánc, zsebdob előadás, különböző táncos előadások, harcművészeti bemutatók, pekingi opera előadás, és további számtalan színes előadás váltotta egymást a színpadon hatalmas taps kíséretében. A rendezvény akkor érte el tetőpontját, amikor Riza, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének önkéntes tanára egy nagyon látványos kazah néptáncot mutatott be a közönségnek. Ez egy jó alkalom volt a kínai nemzeti kultúra bemutatására, az egész terület zsibongó házzá változott.


Tavaszünnep
A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének részvétele a „Boldog Tavaszünnep/Gyönyörű Kínai Tavasz” elnevezésű magyarországi rendezvényen
 


Az eseményen mind a magyar, mind a kínai igazgatóval interjút készített egy magyar televízió csatorna. Mindketten elismeréssel nyilatkoztak a rendezvénnyel kapcsolatban, és reményüket fejezték ki, hogy a Kína és Magyarország közötti hatékony együttműködés tovább segíti a kínai nyelvoktatás színvonalának javítását és a kínai kultúra további terjesztését Magyarországon.


Az esemény sikere ünnepélyes hangulatot teremtett mind a kínai, mind a helybéli emberek számára, amely hozzájárul a két ország közötti kölcsönös megértéshez. Ráadásul a kínai konyha, a kínai orvoslás, a konfuciuszi kultúra, a kínai tavaszünnep kultúrája mind megmutatja egyedi varázsát, kiterjesztve befolyását az egész világra.

 

(Chen Qianwen / Suo Feiya, önkéntes tanárok

Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet

Szerkesztette: Wang Lei)