Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2018. március

A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete a Kínai Nagykövetség újévi fogadásán

Kínai Nagykövetség Újévi Fogadás

Kínai Nagykövetség Újévi Fogadás

Szeged, február 13 – A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének igazgatói, kínai nyelvtanárai és önkéntesei meghívást kaptak Budapestre, a Kínai Nagykövetség által a magyar-kínai tanárok és önkéntesek részére szervezett fogadásra.

2018. március 06.


Kínai Nagykövetség Újévi FogadásAz eseményen tiszteletét tette Őexcellenciája Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, valamint Wu Hua úr, Nagykövetség Oktatási Osztályának vezetője. A magyarországi négy Konfuciusz intézet, és két tanítási nyelvű iskolák igazgatói, tanárai és önkéntesei együtt ünnepelték a hamarosan kezdődő kutya évét.


A műsor egy táncos produkcióval kezdődött, mely a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének tanárai által előadott kalligráfia bemutatóval izgalmasan indította az újévi ünnepséget.


Kínai Nagykövetség Újévi FogadásAz előadás után Duan Jielong úr a Kínai Nagykövetség képviseletében megtartotta ünnepi beszédét. Kihangsúlyozta, hogy a kínai-magyar kapcsolatok hosszú múltra tekintenek vissza, melyben a Konfuciusz Intézeteknek egyre nagyobb szerepe van. A kínai tanárok és önkéntesek, mint nem hivatalos nagykövetek mutatják meg a kínai kultúrát Magyarországnak, ők a „meg nem énekelt hősök”. Elismerését fejezte ki a négy Konfuciusz Intézet igazgatóinak és minden tanárának munkájáért. A nagykövet úr ezután mindenkinek kifejezte újévi jókívánságait: „Mindenkinek sikerekben és egészségben gazdag kutya évét kívánok!”



Kínai Nagykövetség Újévi FogadásEzután Betlehem József professzor úr, a Pécsi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója tartott beszédet az összes Konfuciusz Intézet nevében. Kiemelve az elmúlt év folyamán a tapasztalt pozitív folyamatokat a kínai-magyar kapcsolatokban, a gyümölcsöző tanulmányi cserekapcsolatokat, és a két ország közötti együttműködést. Megköszönte a tanároknak a közreműködését a kínai nyelv és kultúra terjesztésében. Beszéde zárásaként kínai nyelven kívánt boldog új évet.





Kínai Nagykövetség Újévi FogadásVégezetül a Nagykövetség Oktatási Osztályának vezetője, Wu Hua úr tartotta meg beszédét, melyben köszönetet mondott a Konfuciusz Intézetek minden munkatársának egész éves kemény munkájáért, és reményét fejezte ki, hogy a tanárok a jövőben is hozzájárulnak Kína és Magyarország között a baráti és együttműködő kapcsolatok alakításához.


A gálaműsor során a négy Konfuciusz Intézet tanárai és önkéntesei csodálatos produkciókat mutattak be. Az emelkedett hangulat a tetőfokát akkor érte el, amikor a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója, tanárai, és önkéntesei közösen előadták a Nan Wang Jin Xiao című, rendkívül népszerű dalt, demonstrálva a szolidaritás és a harmónia szellemét, mely átjárta a jelenlévőket. Mint ahogy a dalszövegben van: „Mindegy, hogy milyen távol vagyunk, mindannyiunknak ugyanaz a kívánsága: a szülőhazánk boldogulása.”


Kínai Nagykövetség Újévi Fogadás


A fogadás így kellemes üzenettel zárult. Általánosságban megfogalmazódott az a kívánság, hogy a Konfuciusz Intézetek közötti promóció és kommunikáció a jövőben méginkább segítse elő a kínai nyelv és kultúra magyarországi terjesztését. (Chen Qianwen/ Suo Feiya)