Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2013. március

Az SZTE sikere Shanghai-ban

kinai_kiallitas_nyitokep

A Szegedi Tudományegyetem delegációja március 16-17-én a Kínai Nemzetközi Oktatási Vándorkiállítás shanghai állomásán képviselte az Egyetemet. A kétnapos kiállítást több ezer érdeklődő kereste fel.

2013. március 21.


kinai kiallitasAz Egyetem által kínált valamennyi angol nyelvű képzésre élénk érdeklődés mutatkozott: az SZTE standjánál közel négyezer szóróanyagot osztottak ki a szülőknek és a leendő egyetemi hallgatóknak.

A hatfős delegáció tagja és szakmai támogatója volt Szentmártoni Lívia az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója és egyben az Egyetem kínai kapcsolatokért felelős rektori megbízottja is. Az igazgató a kiállítás mellett részt vett a megbeszéléseken, tárgyalásokon, és mint az SZTE Zeneművészeti Kar megbízottja megbeszélést folytatott a Shanghai Zeneművészeti Konzervatóriummal


Az ÁJTK képviseletében Dr. Karsai Krisztina folytatott sikeres tárgyalásokat a Shanghai Jogi és Politikatudományi Egyetemen, illetve a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetemen. A Kar által kínált képzésekről mindkét egyetem elismerően nyilatkozott. A megbeszélések tükrében további kínai hallgatókra számíthat az ÁJTK, ezen kívül tanárcsere és közös továbbképzések, konferenciák várhatók a közeljövőben.


Az ÁOK képviseletében Dr. Leprán István és Dr. Lantos Ilona tárgyalt a Jiatong és a Tongji Egyetemmel. Az Egyetemek képviselői megállapodtak abban, hogy legkésőbb a nyár folyamán együttműködési megállapodást írnak alá. Az ÁOK képviselői meginvitálták a partnereket az SZTE-re, hogy egy szakmai előadást követően itt, nálunk írják alá a hallgató- és tanárcseréről, illetve a kutatási együttműködésről szóló megállapodást.


kinai kiallitasA GTK képviseletében Dr. Kürtösi Zsófia, a TTIK képviseletében pedig Dr. Mucsi Zoltán folytatott tárgyalásokat a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetemmel és kínai diáktoborzó cégekkel. A megbeszélések eredményeképpen a közeljövőben kínai hallgatókra lehet számítani az említett karokon is.


A kiállítással egy időben Dr. Ujhelyi István alelnök úr is tárgyalásokat folytatott Kínában. Shanghai-ban baráti látogatást tett a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetemen, ahol méltatta a kínai és magyar kollégák sikeres együttműködését, és továbbra is támogatásáról biztosította a feleket. Alelnök urat a Shanghai Főpolgármesteri Hivatalban külön fogadta Weng Tiehui főpolgármester-helyettes asszony. A megbeszélésen Főpolgármester-helyettes asszony támogatásáról biztosította az SZTE-t: segítik a magyar szak felállítását a SISU-n, Shanghai-ban rendszeres lehetőséget biztosítanak az SZTE számára képzései népszerűsítésére, az Önkormányzat pedig külön ösztöndíjjal támogatja a magyar hallgatók shanghai tanulmányait.


kinai kiallitasA fentiek tükrében elmondható, hogy a Szegedi Tudományegyetem sikeresen mutatkozott be az oktatási vásáron Shanghai-ban, kapcsolatait pedig tovább mélyítette partneregyetemi és önkormányzati szinten egyaránt. A jövőben az SZTE Konfuciusz Intézet támogatása mellett az egyes karok által kijelölt kollégák tartják és építik tovább a kapcsolatokat a partnerintézményekkel.


A megbeszélések leszervezésében nyújtott segítségért, a szakmai támogatásért ezúton is szeretnénk megköszönni Magyarország Shanghai Főkonzulátusa, különösképpen Révész Ágota oktatási és kulturális szakdiplomata által nyújtott segítséget!


Külön köszönjük a Szeged Táncegyüttesnek a kiállításra biztosított magyar népviseletet!


A kiállításon készült további képek az alábbi galériában tekinthetőek meg.



Shanghai oktatáson a Szegedi Tudományegyetem (2013.03.16)