Bezár

Hírarchívum

Kiallitas_megnyito_S-9

Belső feszültség és lágy líraiság a Rektori átriumában – Szalai György képeiből nyílt kiállítás

Belső feszültség és lágy líraiság a Rektori átriumában – Szalai György képeiből nyílt kiállítás

2024. május 16.
3 perc

Az SZTE Rektori Épület átriumában nyílt kiállítás május 13-án dr. Szalai György munkáiból. A megnyitón köszöntőt mondott prof. dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese, valamint két művel ajándékozta meg a megjelenteket ez alkalomból Varga Laura fuvolaművész.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Egyetemi Tavasz utolsó kiállításaként, Biotechnika & Ugráló Gének Között címmel nyílt meg május 13-án dr. Szalai György kiállítása az SZTE Rektori Épület átriumában.

A szegedi egyetemen végzett orvosnak három évvel ezelőtt már rendeztek egy kiállítást a József Attila Tanulmányi és Információs Központban, de már akkor megegyeztek abban Tajti Gabriellával, az SZTE NKI Kulturális Iroda vezetőjével, hogy Szalai válogatott munkáit mindenképp szeretnék bemutatni a közönségnek a Rektori Épületben is.

 

A megnyitó Varga Laura fuvolaművész előadásában Debussy Syrinx című művével indult, majd köszöntőt mondott dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes. Beszédében kiemelte: „az orvostudomány olyan terület, amelyet csak szívvel és lélekkel lehet űzni. Teljes elmélyüléssel, teljes odaadással. Úgy gondolom, hogy ez az attitűd megjelenik György alkotásaiban is. Hozzátette: „művészete többrétegű, összetett és részleteiben is figyelemre méltó”. Megjegyezte, hogy képei nem tolakodóak, nem erőszakosak, mégis célba érnek, és hatnak lelkünkre, gondolkodásra késztetnek.


Kiallitas_megnyitoSzalai_Web
Dr. Szalai György alkotásaiból nyílt kiállítás az SZTE Rektori Épületében. Képgaléria: Sahin-Tóth István

 

Földi Péter Kossuth-díjas festőművész Szalairól írt méltatását dr. Gellén Klára tolmácsolta: „Szalai György képzőművészeti munkásságát jó néhány éve kísérem figyelemmel. Átütő erejű indulatok, őszinte hevület vezérli képei létrehozásában. A belső feszültségek expresszív indulatát átgondolt képi építkezés tartja kordában. Motívumköre látványélményekből táplálkozik, ebből következik frissességük, de a képek absztrakt jelkapcsolataikban teljesednek ki. Kompozíciói feszesek, a belső ritmusokra is erősen építenek. Színhasználata intenzív, expresszív hőfokon közvetít, ugyanakkor fakturális érzékenysége, anyagkezelésének tudatossága lírai bensőségességet is tartalmaz. Elkötelezett orvos és megszállott alkotó, hiteles művész.”

 

A rektorhelyettes köszöntőjét követően Varga Laura egy kifejezetten ehhez az eseményhez, és a kiállításhoz illő darabot adott elő: Ian Clarke-tól a The Great Train Race átütő erejű művét a fuvolaművész úgy tolmácsolta, hogy az aulában jelenlévők valóban úgy érezhették, egy vonat söpört végig a termen. Ezt az erőt lehet érezni Szalai képeiben is.

A művész örömét fejezte ki, hogy a folyamatosan változó világunkban, mely terveinkkel, munkánkkal és időnkkel is állandó alkalmazkodásra késztet bennünket, sikerült Szegeden, alma materében ezt a kiállítást megvalósítani. Az ugráló génekkel kapcsolatban pedig elmondta, hogy a téma egyik legismertebb kutatójával, Vellai Tibor professzorral közös projekten dolgoznak.

Névjegy

Dr. Szalai György PhD (Hódmezővásárhely, 1962) fül-orr-gégész főorvos, festőművész, egyetemi óraadó. A Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szerezte diplomáját, majd a budapesti Orvostudományi Egyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikáján szakvizsgázott. Rajzolni és festeni 1976-tól tanult Fodor Józseftől Hódmezővásárhelyen, Zayzon Ágnes, Sújtó Sándor, Mónus Ferenc, Fülöp Erzsébet is képezte. A Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskola orvosa, Fodor József, Szabó Tamás, Hézső Ferenc és Wieszt József, majd Fajó János, Schäffer László segítette. Ma Hézső Ferenc, Szabó Tamás és Csemniczky Zoltán szakmai véleményére számíthat. Munkái kapcsolhatók a konstruktív geometrikus irányzathoz. A Kanizsa Kör és a Magyar Mecénás MPP tagja.

A kiállítás megtekinthető augusztus 30-ig, hétköznapokon 08.00–20.00 óráig.

Német Tímea

Borítókép: Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes, Dr. Szalai György, a képek alkotója és Varga Laura fuvolaművész a tárlat megnyitóján. Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek