Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Nyelvvizsga

Nyelvvizsga


Nyelvvizsgák kínai nyelvből

 

Nyelvvizsgak

Az SZTE Konfuciusz Intézetben háromféle kínai nyelvvizsgát tehet a tanuló:

 

  1. HSK nyelvvizsga (Hanyu Shuiping Kaoshi, Kínai Szintfelmérő Vizsga) – a Kínai Népköztársaság hivatalos nyelvvizsgája

 

A soron következő HSK nyelvvizsga időpontja az SZTE Konfuciusz Intézetben: 2019. december 1.

 

Jelentkezési határidő 2019. november 4.

 

A nyelvvizsgával kapcsolatban He Lijiao tanárnőnél lehet érdeklődni a 1813675748@qq.com vagy Gulyás-Tóth Alexandránál a konfuciusz@rekt.szte.hu e-mail címen!

 

A HSK nyelvvizsgára online kell regisztrálni a www.chinesetesting.cn honlapon.

A sikeres regisztrációhoz színes igazolványfénykép feltöltése is szükséges!

 

A nyelvvizsga befizetéséhez a csekket az SZTE Konfuciusz Intézet titkárságán lehet átvenni, majd a befizetésről szóló szelvényt ugyanitt kell bemutatni.

 

*A nyelvvizsga letételére minimum 5 fő jelentkezése esetén van lehetőség.

 

Röviden a HSK nyelvvizsgáról 

A HSK nyelvvizsga (Hanyu Shuiping Kaoshi, Kínai Szintfelmérő Vizsga) a Kínai Népköztársaság hivatalos kínai nyelvi vizsgája, amelyet nem kínai anyanyelvűek számára dolgoztak ki és rendeznek meg Kínában és a világ számos más országában. 2001 óta Magyarországon is letehető. A vizsgát jelenleg a Konfuciusz Intézetek szervezik és bonyolítják le.

 

A HSK szintjeit a CEF (The Common European Framework Reference for Language), a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret alapján és követelményeinek figyelembevételével dolgozták ki.

 

A HSK vizsga rövid ismertetése:

 

I. A vizsga felépítése

 

A vizsgáztatás két különálló részt tartalmaz, írásbelit és szóbelit. Az írásbeli vizsga az 1-es szinttől a 6-os szintig terjed; míg a szóbeli vizsga a HSK alapfokot, HSK középfokot, illetve a HSK felsőfokot tartalmazza.

 

Írásbeli vizsga

Szóbeli vizsga

HSK – 6. szint

HSK (felsőfok)

HSK – 5. szint

HSK – 4. szint

HSK (középfok)

HSK – 3. szint

HSK – 2. szint

HSK (alapfok)

HSK – 1. szint

 

II. Vizsgafokozatok

Közvetlen összehasonlításban a HSK vizsga a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret követelményei alapján a következő:

 

Szókincs

CEFHSK – 6. szint

5000 felett

C2

HSK – 5. szint

2500

C1

HSK – 4. szint

1200

B2

HSK – 3. szint

600

B1

HSK – 2. szint

300

A2

HSK – 1. szint

150

A1

 

HSK – 1. szint

Azoknak a tanulóknak ajánlott, akik képesek felismerni és alkalmazni néhány egyszerű kínai karaktert, illetve képesek egyszerű mondatokban kommunikálni.

 

HSK – 2. szint

Azoknak a kezdő nyelvi szinten álló tanulóknak ajánlott, akik képesek a kínait egyszerű és közvetlen módon mindennapi szituációkban alkalmazni.

 

HSK – 3. szint

Azoknak a középhaladó nyelvi szinten lévő tanulóknak ajánlott, akik képesek a kínait magánéletük, tanulmányaik és munkájuk igényeinek megfelelően alkalmazni, valamint alkalmasak a legtöbb kommunikációs feladat teljesítésére.

 

HSK – 4. szint

Azoknak a középfokú tudással rendelkező tanulóknak ajánlott, akik viszonylag széles körben képesek megvitatni egyes témákat kínaiul, és magas szintű kommunikációra alkalmasak kínaiul beszélőkkel.

 

HSK – 5. szint

Azoknak a tanulóknak ajánlott, akik képesek kínai újságokat és magazinokat olvasni, kínai nyelvű filmeket nézni, s mind szóban, mind írásban képesek egy megadott témáról fogalmazást írni, illetve szóban képesek egy adott témáról önálló, hosszabb előadást tartani.

 

HSK – 6. szint

Azoknak a nyelvtanulóknak ajánlott, akik írásban könnyedén megértenek bármilyen információt, a kommunikációban pedig bármilyen témában képesek magukat akadálytalanul kifejezni kínaiul.

 

A nyelvvizsgára jelentkezés részleteiről, illetve nyelvvizsga-előkészítő tanfolyamainkról aktuálisan honlapunkon (www.szegedikonfuciuszintezet.hu) tájékozódhat.

 

 

  1. Üzleti nyelvvizsga (BCT – Business Chinese Test)

 

A BCT szintén nemzetközi követelményrendszernek megfelelő szakmai nyelvvizsga, amely a munkahelyi kommunikációt helyezi előtérbe. A vizsgázók kínai nyelvtudását életszerű üzleti szituációkban és a mindennapi munkahelyi kommunikáció területén méri fel.

 

  1. Fiatal Tanulók Nyelvvizsgája (YCT – Youth Chinese Test)

 

A 14 év alatti gyermekek részére a YCT-t (Youth Chinese Test), azaz a Fiatalok Kínai Nyelvvizsgáját ajánljuk. A nyelvvizsga felépítése, szókészlete kifejezetten az általános iskolás diákok képességeihez mérten lett kialakítva.

 

A YCT nyelvvizsga külön írásbeli és szóbeli részből tevődik össze. Az írásbelin négy szinten értékeli a vizsgázók nyelvtudását, míg a szóbelin két szinten. A szóbeli első szintje alapfoknak, a második szint pedig középfoknak felel meg.

 

A HSK és HSKK nyelvvizsgákkal ellentétben Magyarországon a YCT nyelvvizsgát nem ismerik el, azaz nem honosíthatók.

 

Írásbeli szintek

Vizsgadíjak

(HUF)

YCT 1.

3000

YCT 2.

3000

YCT 3.

3000

YCT 4.

3000

Szóbeli szintek

Vizsgadíjak

(HUF)

YCT 1. (Alapfok)

3000

YCT 2. (Középfok)

3000