Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2022. május

Szegedi sikerek a Szegedi Tudományegyetem által rendezett 2022-es Chinese Bridge kínai nyelvi versenyen

cb

A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézethez köthető hallgatók és tanulók kiemelkedő eredményeket értek el a Kínai Nagykövetség főszervezésében és az SZTE Konfuciusz Intézet társszervezésében lebonyolított kínai nyelvi versenyen. A versenyről készült videó hamarosan visszanézhetővé válik az SZTE Konfuciusz Intézet YouTube csatornáján.

2022. május 28.

A 18 egyéni versenyzőt és négy csoportos versenyzőt felvonultató versenyen az SZTE TTIK üzemmérnök-informatikus BProf. hallgatója, Volford Viktor (felkészítő tanára: Xu Xiaolu Luna) második helyezést ért el az egyetemista kategóriában, míg az általános iskolások kategóriájában a Kossuth Lajos Általános Iskola 5b osztályos diákja, Lajos Laura Lilla (felkészítő tanára: Ren Ping Sophia) megosztott harmadik helyezést ért el.

vvw

 

A Chinese Bridge (Kínai Híd) nyelvi versenyt 2002 óta rendezik meg, ez a legfontosabb kínai nyelvi verseny, amelyet az egyes országok Kínai Nagykövetségei rendeznek, jellemzően valamelyik Konfuciusz Intézet társszervezésében. A Chinese Bridge versenyen kezdetekben csak egyetemisták vettek részt, később középiskolások, most pedig már második éve általános iskolások is.

 ChineseBridgew

Az SZTE Konfuciusz Intézet 2017-ben szervezte meg először a magyarországi Chinese Bridge versenyt, abban az évben középiskolások számára. A középiskolások között öt évvel ezelőtt az SZTE Konfuciusz Intézet diákja, Ekler-Szabó Botond Alexander szerezte meg az első helyezést. 2021-ben sikerült ezt az eredményt megismételni, az SZTE GTK hallgatója, Samaneh Raiss Shaghaghi végzett az első helyen. Második helyezést is többször értek el korábban a szegedi hallgatók. A 2022-es, online megrendezett megmérettetést a Kínai Népköztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Qi Dayu úr, majd Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese nyitotta meg.

 gkw

- A Szegedi Tudományegyetemnek stratégiai célja a kínai kapcsolatok erősítése, valamint a tudományos igényű Kína-kutatás megteremtése. Ennek első lépése volt az Állam- és Jogtudományi Karon, a Nemzetközi Tanulmányok mesterszakon akkreditált Kína-specializáció, de ugyanígy kiemelt jelentőséggel bírnak a Gazdaságtudományi Karon megkezdett, kínai tematikájú kurzusok, vagy a Bölcsész- és Társadalomtudományi Karon a magyar szakos hallgatókkal közösen végzett oktatási és kutatási munka.  Fontos megjegyeznünk továbbá, hogy az SZTE Konfuciusz Intézet idén lesz tízéves. Így októberben – természetesen a nemzetközi járványhelyzet függvényében – egy nagyszabású ünnepséget tervezünk, amelyre szeretettel várunk minden érdeklődőt. Végül, ezúton is szeretnénk megköszönni a Kínai Nagykövetségnek, a Nyelvoktatási és Együttműködési Központnak, valamint a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének a szegedi Konfuciusz Intézet létesítéséhez, fenntartásához és működtetéséhez nyújtott támogatást – mondta el a megnyitón a rektorhelyettes.


A SZTE Konfuciusz Intézet hosszú évek óta nagy erővel dolgozik azon, hogy fejlessze és népszerűsítse a kínai nyelvoktatást a Szegedi Tudományegyetemen, valamint és a dél-alföldi régió közoktatási intézményeiben. A kínai fél és a Szegedi Tankerületi Központ támogatásának köszönhetően, 2019-ben Konfuciusz Tantermet avattak fel a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola tagintézményeiben, ahol több száz diák tanulhat kínaiul. Sokan közülük már sikeres nyelvvizsgát is tettek. Jelenleg előkészítés alatt áll ebben az intézményben a magyar-kínai két tanítási nyelvű oktatás bevezetése. A Chinese Bridge nyelvi verseny nemzeti fordulóit a világ minden táján nagy sikerrel rendezik meg, lebonyolításukban az adott ország kínai nagykövetsége is részt vesz. Nem volt ez másként most sem, Kína magyarországi nagykövetsége a legmagasabb szinten képviseltette magát a rendezvényen.


- Az első "Kínai Híd" Nyelvi Verseny 2002-es sikeres megrendezése óta ez az esemény a világ minden táján bátorítja a fiatal diákokat, hogy kínaiul tanuljanak, továbbá elősegít a kínai nyelv és kultúra megértését a világban. Így jön létre a kultúrák közötti tanulás és a lelki kapcsolat hídja Kína és a világ fiatalsága között. Tavaly sikeresen megrendeztük az első online "Kínai Híd" nyelvi versenyt a magyar egyetemisták és középiskolások számára. Több mint 20 versenyző mutatta be a kínai nyelv tanulásában elért eredményeit és a kínai kultúrával kapcsolatos ismereteit. Eredményeikhez hosszú távú, lankadatlan erőfeszítésre volt szükség, és ezek elválaszthatatlanok a tanárok gondos irányításától.  Egyúttal a szülők által biztosított háttér révén Magyarország és Kína hosszú távú barátságának is alapjául szolgálnak. Kína és Magyarország messze vannak egymástól, de kölcsönösen szeretnék megismerni egymás történelmét, kultúráját és fejlődési eredményeit. Különösen a két ország fiataljaiban van egyre nagyobb vágy, hogy megértsék egymást és tanuljanak egymástól. Remélhetőleg a Kínai Híd nyelvi verseny révén egyre több fiatal érdeklődik majd a kínai-magyar barátság ügye iránt. Végezetül a kínai nagykövetség nevében szeretném kifejezni szívből jövő köszönetemet a Szegedi Tudományegyetemnek, hogy megrendezte ezt a versenyt - hangsúlyozta Qi Dayu, a Kínai Népköztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.


Évekkel ezelőtt létrejött egy stratégiai terv, melynek értelmében a Konfuciusz Intézet alapjaira épülve a Szegedi Tudományegyetem létre kíván hozni egy Kína Központot, melynek a részleteit az egyetem vezetői 2019-ben személyesen egyeztették Kínában, majd 2020 elején bejelentették ennek az alapítását. A koronavírus – mint oly sok mindent – ezt a tervet is felülírta, de a Kínával való kapcsolatok fejlesztésében az Intézet által a járványhelyzet ellenére is elért újabb és újabb eredményeinek köszönhetően remélhetőleg a közeljövőben ez a projekt is új lendületet kap.

mrw

SZTEinfo

Fotó: SZTE Konfuciusz Intézet

Kínai sajtómegjelenések:

http://www.china.org.cn/world/Off_the_Wire/2022-05/28/content_78241401.htm
http://www.news.cn/world/2022-05/28/c_1128691307.htm