Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2017. november

Az SZTE Konfuciusz Intézet versenyzői hetedik helyezést értek el a Chinese Bridge nemzetközi döntőjén

Chinese Bridge

Idén tizedik alkalommal került megrendezésre a Chinese Bridge nemzetközi kínai nyelvi verseny középiskolás tanulók számára a Konfuciusz Intezetek Központja (Hanban) szervezésében. Az április során a budapesti Kínai Nagykövetséggel közösen Szegeden megrendezett országos elődöntőn az SZTE Konfuciusz Intézet regisztrált hallgatója, a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium diákja, Ekler-Szabó Botond Alexander nyerte el az első helyezést. Így a második helyet elérő Kollmann Mátéval, a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola tanulójával közösen utazhattak Kínába, a 2017. október 17-28 között Yunnan tartomány Kunming városában megtartott nemzetközi döntőre.

2017. november 07.


A döntőn 96 ország 105 csapata mérte össze kínai nyelvtudását szóban és írásban. A versenyzőknek emellett valamilyen Kínához köthető tehetségszámban is színpadra kellett lépniük. A verseny minden nap újabb selejtezőket hozott, melynek során a kevésbbé jól teljesítő csapatok sorra estek ki. A selejtezők rendkívül fárasztóak voltak, hiszen a versenyzők esténként kapták meg azt a témát, amelyből másnap teszt, gyorsasági verseny vagy esetleg színpadi jelenet formájában kellett megvívniuk a többiekkel. Rendkívül erős mezőnyben kellett helyt állni - a kínai nyelvoktatás fontosságát jól jelzi, hogy a versenyen részt vevő középiskolás diákok szinte mind felsőfokú kínai nyelvtudással rendelkeztek. Az egyre szorosabbá váló versenyben fontos volt a fiataloknak felismerni azt is, hogy nem vetélytársakkal, hanem a különböző országok jövőbeli Kína-szakértőivel, vagyis kollégákkal versenyeznek.


Chinese Bridge 


Versenyzőink hosszú hónapokig készültek a versenyt megelőzően Song Fang tanárnő, majd Tao Shengfei tanárnő segítségével. A fiatalokat Tóth Alexandra, az SZTE Konfuciusz Intézet irodavezető tanára kísérte és bátorította végig a közel három hetes út során, akinek szintén kiváló alkalom volt ez az utazás, hogy tovább erősítse kínai nyelvtudását. Meg persze arra is, hogy tartsa a lelket a fiúkban és szüleikben, hiszen mindannyiuk számára komoly megpróbáltatás volt ez a verseny.


Annak ellenére, hogy ők voltak a mezőny legfiatalabbjai, több mint 100 csapat közül a hetedik helyen végeztek, ami világraszóló eredmény. Az egyre jobb helyezések egyre nagyobb rajongótábort hoztak a fiataloknak, számunkra is döbbenetes volt látni, hogy még házfalakon lévő óriáskijelzőkön is megjelentek!


Versenyzőink számos egyéb elismerés, oklevél és serleg mellett még fél éves ösztöndíjat is kaptak Kínába. Intézetük minden munkatársával együtt rendkívül büszkék vagyunk erre a hihetetlen teljesítményre, és gratulálunk a versenyzőknek! Reméljük, hogy az eredményük még több fiatalt győz meg arról, hogy érdemes kínaiul tanulni, és ehhez érdemes a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetét választani.


A versenyzőkkel legközelebb a decemberi Konfuciusz Teaházban találkozhatnak az érdeklődők.