Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2017. szeptember

Sikeres SISU Nyári Tábor

SISU nyári tábor


Idén júliusban, tíz SZTE Konfuciusz Intézetben tanuló középiskolai diák vehetett részt a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem (SISU) által Kínában szerevezett két hetes nyári táborban. Az idei év különlegessé abban rejlett, hogy Sanghaj mellett Pekingben, Kína fővárosában is jártak a hallgatók.

2017. szeptember 06.


A nyári táborról készült magyar nyelvű ppt előadás innen tölthető le


A tábor 2017. július 18-án kezdődött, amikor is tíz középiskolai diák, akik élnek és halnak a kínai nyelv és kultúra iránt, Jessie önkéntes tanár kíséretében, megérkeztek a Kínai Népköztársaság fővárosába, Pekingbe, hogy részt vegyenek a Nyári Tábor hivatalos megnyitóján. A nemzetközi megnyitó mellett a diákoknak lehetősége nyílt részt venni számos színes kulturális programon, megtekinthették Peking híres nevezetességeit, majd megízlelhették az igazi kínai konyha finomságait is. Ez idő alatt, maguk a táborozók is megbizonyosodhattak arról, hogy a főváros mind történelmileg, mind kulturálisan igencsak gazdag, ugyanis olyan híres nevezetességekhez látogattak el, mint a Tiltott Város, a Nagy Fal, a Nyári Palota és a Wangfujing utca. Az olyan autentikus, helyi ételkínálatok sem maradhattak el, mint a pekingi kacsa, a „hot pot” („forró fazék”, „kínai fondü”) és számos más ínycsiklandó kínai finomság.


SISU  


Majd 2017. július 20-án, Pekingtől búcsút véve a csapat gyorsvasúttal Sanghaj felé vette az irányt. Az utána következő nyolc napon, diákjaink a délelőtt folyamán, a világ minden részéről érkező külföldi diákkal együtt a Nemzetközi Kulturális Csere Akadémia által szervezett kínai nyelv és kultúra órákon vettek részt. Délutánonként és hétvégente a SISU Thai Chi, kínai csomózó, és tea órákat szervezett. A kampuszon kívül alkalom nyílt felkeresni az Örömök Kertjét, a Bund-ot (a híres régi rakpartot), különféle helyi múzeumokat, a Nanjing Road-ot (világhírű shopping utca) és számos más sanghaji nevezetességet.


“A két hetes nyári tábor igen hamar eltelt, de nagyon hasznosnak bizonyult” – nyilatkozták a táborozók egyöntetűen. Ez alatt az idő alatt számos új barátságra tehettek szert a világ minden részéről, megismerhették a kínai vendégszeretetet, hasznosan fejleszthették kínai nyelvtudásukat és meggyőződhettek Kína fejlettségéről egyaránt. A diákok egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy a tábornak, és a kulturális tapasztalatok hatására, még motiváltabbá váltak, hogy a jövőben keményebben foglalkozzanak a kínai nyelvvel, ugyanis többségük majd a közeljövőben Kínában szeretné folytatni tanulmányait.