Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2013. július

Tianjini Kínai-Magyar Üzleti Fórumot tartottak az SZTE-n

kinai_delegacio_a_rektoriban

2013. július 4-én a Tianjini Kínai-Magyar Üzleti Fórumra 11 szakmai területről több mint 30 kínai vállalat közel 50 kínai üzletembere érkezett a Szegedi Tudományegyetemre az észak-kínai Tianjin tartományi jogú városából, hogy gazdasági partnerekre találjon Szegeden és a dél-alföldi régióban.

2013. július 17.


Az észak-kínai Tianjin a Kínai Népköztársaság négy tartományi jogú városának egyike, az ország egyik legfejlettebb gazdasági központja. A Tianjin Város Állami Vagyonfelügyeleti és Vagyonkezelő Bizottságának (SASAC) elnöke, Li Fuming úr által vezetett üzletember-delegáció első alkalommal érkezett Magyarországra. Július 3-án a Parlamentben szervezett Gazdasági Fórumon vettek részt, majd július 4-én – Budapest mellett kizárólag Szegeden – a Magyarországra érkező kínai vállalatok a Szegedi Tudományegyetemen mutatkoztak be és kerestek magyarországi partnereket. Az egyedülálló lehetőség felkeltette a helyi magyar cégek érdeklődését, akik szintén nagy létszámban látogattak el az eseményre.



Kinai_delegacio_a_Rektori_Hivatalban

 

Az üzletemberek delegációjának vezetőit Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Ujhelyi István, a Magyar Országgyűlés alelnöke és egyben a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet elnöke, Dr. Dömötör Máté főtitkár úr, illetve Szentmártoni Lívia és Zhang Xuemei, a Konfuciusz Intézet igazgatói fogadták. Ujhelyi István alelnök a Szegedi Tudományegyetemmel karöltve főszervezője volt az eseménynek, kezdeményezésére látogatott a kínai delegáció Magyarországra.

 

A Kínai-Magyar Üzleti Fórumnak az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont, ahol a kínai és magyar üzletemberek kerekasztal-beszélgetéseire került sor. A delegációt Varró András, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese köszöntötte, és beszámolt az Egyetem sikeres K+F projektjeiről.


Kinaiak_uzletemberekkel

 

Az Egyetemen Ujhelyi István elmondta, „nem lehet üzletet kötni egy névjegykártya csere ideje alatt, de fontos, hogy a kínai partnerek megismerjék a Magyarország által nyújtott lehetőségeket és Szegedet. Az Alelnök úr kiemelte, hogy a szegedi találkozóra a 13 milliós Tianjin város GDP-jének 50 százalékát megtermelő cégek vezetői érkeztek. Ilyen jelentős gazdasági erőt képviselő delegáció még nem járt Szegeden – fogalmazott az Alelnök.

 

A hivatalos programot követően a delegáció lovasbemutatón vett részt, melyet magyaros díszvacsora zárt.

 

SZTEInfo, Délmagyar, SZTE Konfuciusz Intézet