Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Nyelvvizsga

NYELVVIZSGÁK KÍNAI NYELVBŐL


A soron következő HSK és HSKK nyelvvizsga időpontja:

2024. május 12. (vasárnap)

Helyszín: Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola

(Szeged, Csongor tér 1, 6723)

Jelentkezési és befizetési határidő: 2024. április 15. (hétfő)

 

YCT, HSK-HSKK Nyelvvizsga díjbekérő adatlap



 

A jelentkezésnél kérjük az alábbiakat vegyék figyelembe:

 

  • Minden jelentkezőnek, aki még nincs regisztrálva a kínai nyelvvizsga rendszerben, annak először a http://www.chinesetest.cn/uregisterstart.do oldalon kell regisztrálnia. Kérjük, jegyezze meg a regisztrációhoz használt email címet és az ott megadott jelszót! Olyan email címet adjon meg, amit rendszeresen ellenőriz!
  • A sikeres regisztrációt követően a „Test Registration” menüpont alatt lehet jelentkezni magára a nyelvvizsgára. Az írásbeli és a szóbeli nyelvvizsgára külön-külön kell jelentkezni!
  • Az adatoknál meg kell adni egy igazolványszámot (személyi igazolvány vagy útlevél), ugyanezt az igazolványt kell majd hozni a vizsgára is! Kérjük ellenőrizze az igazolvány lejáratát, hogy a vizsga időpontjában is érvényes legyen!
  • A jelentkezésnél a „Paper-based Test”-et kell választani. Kérjük, figyeljenek rá, hogy a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet legyen a kiválasztott helyszín!
  • A jelentkezéshez fel kell tölteni egy fehér hátterű igazolványképet. Felhívjuk minden jelentkező figyelmét, hogy automatikus elutasításra kerülnek azok a jelentkezések, ahol szelfi, bulizós vagy FB profilképet töltenek fel, még abban az esetben is, ha a nyelvvizsgadíj már befizetésre került! Amennyiben nem tudnak házilag ilyen képet előállítani, javasoljuk, hogy fényképésznél készíttessen fehér hátterű digitális igazolványképet, ami biztosan megfelelő lesz. Ellenőrizze az adatok helyességét, majd legvégül kattintson a mentés gombra.
  • A vizsga díját kizárólag átutalással lehet befizetni. Az átutaláshoz küldünk egy díjbekérőt, ehhez kérjük, itt adja meg az adatait: YCT, HSK-HSKK Nyelvvizsga díjbekérő adatlap (a megadott adatokat bizalmasan kezeljük és a díjbekérő kiállítását követően töröljük).
  • A befizetésről készült utalási bizonylatot kérjük a konfuciusz@szte.hu e-mail címre küldjék el (a levél tárgyában kérjük tüntessék fel a vizsgázó nevét és a nyelvvizsga fokozatát).
  • A kínai rendszerben az Intézet munkatársainak kell beállítani a fizetés státuszát. Ezért aki nem küldi el e-mailben a befizetési bizonylatot a konfuciusz@szte.hu e-mail címre, az a nyelvvizsgán nem vehet részt!
  • A nyelvvizsga díjának visszatérítésére utólag nincs módunk.
  • Kizárólag olyan utalási bizonylatot tudunk elfogadni, ahol a vizsgázó neve fel van tüntetve!



A vizsgára az alábbiakat feltétlenül hozza magával:


  • kinyomtatott admission ticketet,
  • személyi igazolványt vagy útlevelet (amelyikkel a vizsgára jelentkezett),
  • 2B-s ceruzát, radírt és hegyezőt (kizárólag 2B ceruzát szabad használni!).

Az admission ticketet a www.chinesetest.cn honlapról tudják kinyomtatni bejelentkezés után.


Egyéb tudnivalók:


  • A nyelvvizsgákon való részvétel a Szegedi Tudományegyetem aktuális járványvédelmi előírásai alapján lehetséges, amelyről a vizsgázókat a vizsgát megelőzően értesítjük.
  • A nyelvvizsgák eredményei a vizsga után egy hónap múlva tekinthető meg a www.chinesetest.cn honlapon, a bizonyítványok kb. 2 hónappal a vizsga után érkeznek meg az intézetükbe, amelyről értesítést küldünk a vizsgázóknak.
  • YCT, HSK és HSKK vizsgát általában évente kétszer, márciusban/májusban és decemberben, míg BCT vizsgát évente egyszer, novemberben szervezünk. A vizsgaidőpontok az adott év januárjától itt tekinthetőek meg: http://www.chinesetest.cn/ChangeLan.do?languge=en&t=15797790420488

Vizsgadíjak:



Írásbeli szint
Díj (Ft) Írásbeli szint Díj (Ft) Írásbeli szint Díj (Ft)
HSK 1 5.000 YCT 1 3.000 BCT A. 10.000
HSK 2
6.000 YCT 2
3.000 BCT B. 14.000
HSK 3
7.000 YCT 3
3.000

HSK 4
8.000 YCT 4
3.000

HSK 5
9.000



HSK 6
10.000



Szóbeli szint
Díj (Ft) Szóbeli szint Díj (Ft) Szóbeli szint Díj (Ft)
HSKK 1. (alapfok) 6.000 YCT 1. (alapfok) 3.000 BCT oral
HSKK 2. (középfok) 7.000 YCT 2. (középfok) 3.000

HSKK 3. (felsőfok) 8.000






Röviden a YCT (Youth Chinese Test), vagyis az ifjúsági kínai nyelvvizsgáról

A 14 év alatti gyermekek részére a YCT-t (Youth Chinese Test), vagyis az ifjúsági kínai nyelvvizsgát ajánljuk. A nyelvvizsga felépítése, szókészlete kifejezetten az általános iskolás diákok képességeihez mérten lett kialakítva.


A YCT nyelvvizsga külön írásbeli és szóbeli részből tevődik össze. Az írásbelin négy szinten értékeli a vizsgázók nyelvtudását, míg a szóbelin két szinten. A szóbeli első szintje alapfoknak, a második szint pedig középfoknak felel meg.


A HSK és HSKK nyelvvizsgákkal ellentétben Magyarországon a YCT nyelvvizsgát nem ismerik el, azaz nem honosíthatók.

 

A HSK és HSKK nyelvvizsga rövid ismertetése

A HSK nyelvvizsga (Hanyu Shuiping Kaoshi, kínai szintfelmérő vizsga) a Kínai Népköztársaság hivatalos kínai nyelvi vizsgája, amelyet nem kínai anyanyelvűek számára dolgoztak ki és rendeznek meg Kínában és a világ számos más országában. 2012 óta a dél-alföldi régióban az SZTE Konfuciusz Intézet szervezi és bonyolítja le.


A HSK szintjeit a CEF (The Common European Framework Reference for Language), a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret alapján és követelményeinek figyelembevételével dolgozták ki.



I. A vizsga felépítése

 

A vizsgáztatás két különálló részt tartalmaz, írásbelit és szóbelit. Az írásbeli vizsga az 1-es szinttől a 6-os szintig terjed; míg a szóbeli vizsga a HSK alapfokot, HSK középfokot, illetve a HSK felsőfokot tartalmazza.


Írásbeli vizsga

Szóbeli vizsga

HSK – 6. szint

HSK (felsőfok)

HSK – 5. szint

HSK – 4. szint

HSK (középfok)

HSK – 3. szint

HSK – 2. szint

HSK (alapfok)

HSK – 1. szint

 

II. Vizsgafokozatok

 

Közvetlen összehasonlításban a HSK vizsga a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret követelményei alapján a következő:


Szint

CEF szókincs

Fokozat

HSK – 6. szint

5000 felett

C2

HSK – 5. szint

2500

C1

HSK – 4. szint

1200

B2

HSK – 3. szint

600

B1

HSK – 2. szint

300

A2

HSK – 1. szint

150

A1


HSK – 1. szint

Azoknak a tanulóknak ajánlott, akik képesek felismerni és alkalmazni néhány egyszerű kínai írásjegyet, illetve képesek egyszerű mondatokban kommunikálni.


HSK – 2. szint

Azoknak a kezdő nyelvi szinten álló tanulóknak ajánlott, akik képesek a kínait egyszerű és közvetlen módon mindennapi szituációkban alkalmazni.


HSK – 3. szint

Azoknak a középhaladó nyelvi szinten lévő tanulóknak ajánlott, akik képesek a kínait magánéletük, tanulmányaik és munkájuk igényeinek megfelelően alkalmazni, valamint alkalmasak a legtöbb kommunikációs feladat teljesítésére.


HSK – 4. szint

Középfokú tudással rendelkező tanulóknak ajánlott, akik szélesebb körben képesek megvitatni egyes témákat kínaiul, és magas szintű kommunikációra alkalmasak kínaiul beszélőkkel.


HSK – 5. szint

Azoknak a tanulóknak ajánlott, akik képesek kínai újságokat és magazinokat olvasni, kínai nyelvű filmeket nézni, s mind szóban, mind írásban képesek egy megadott témáról fogalmazást írni, illetve szóban képesek egy adott témáról önálló, hosszabb előadást tartani.


HSK – 6. szint

Azoknak a nyelvtanulóknak ajánlott, akik írásban könnyedén megértenek bármilyen információt, a kommunikációban pedig bármilyen témában képesek magukat akadálytalanul kifejezni kínaiul.


III. Miért érdemes HSK és HSKK nyelvvizsgát tenni?


    • A HSK vizsgabizonyítvány a világon mindenhol igazolja a kínai nyelvtudást.
    • Az új típusú HSK nyelvvizsgát már Magyarországon is el lehet ismertetni, így hivatalos, elfogadott nyelvvizsgának számít (többletpontok, nyelvpótlék).
      Részletek: https://nyak.oh.gov.hu/doc/honositas/honositas_nyelv.asp és https://nyak.oh.gov.hu/doc/honositas/honositas_tabla1.asp?strID=BHkínai
    • Kínai és kínaiakkal kapcsolatban álló cégek megkövetelhetik munkatársaiktól, hogy rendelkezzenek a megfelelő szintű HSK vizsgával.
    • A kínai felsőoktatási intézményekben folytatott szakmai tanulmányok előfeltétele bizonyos szintű HSK vizsga letétele. A megkövetelt szint az egyes intézményeken és szakokon változó.
    • A sikeres HSK vizsga mentesítheti a Kínában tanulókat bizonyos nyelvi kurzusok elvégzése alól.
    • A magyar-kínai államközi megállapodás keretében kínai részképzésen részt venni szándékozók pályázatának előfeltétele, hogy részt vegyenek a magyarországi HSK vizsgán.

       

      Rövid ismertető a BCT (Business Chinese Test), azaz kínai üzleti nyelvvizsgáról

       

      Az új BCT olyan standardizált nemzetközi kínai nyelvvizsga, amely a nem-anyanyelvi kínai beszélők az üzlet és a munka világában szükséges nyelvi kompetenciáit méri. A vizsgázók kínai nyelvtudását életszerű üzleti szituációkban és a mindennapi munkahelyi kommunikáció területén méri fel.

       

      A teszt célja, hogy referenciát nyújtson a munkáltatóknak, speciális nyelvi előkészítés alapjául szolgáljon és lehetőséget adjon a nyelvtanulóknak saját tudásuk értékelésére.

       

      A BCT nyelvvizsga az SZTE Konfuciusz Intézet és a Budapesti Gazdasági Egyetem közös szervezésében Budapesten kerül megszervezésre és lebonyolításra.

       

      A BCT nyelvvizsgának két írásbeli és egy szóbeli szintje van, amelyekre önállóan is lehet jelentkezni:


      1. BCT(A): alapfokú, az üzleti életben szükséges kommunikációs képességek mérésére;
      2. BCT(B): komplex üzleti tevékenységek során használható haladó és felsőfokú nyelvtudás tesztelésére;
      3. BCT szóbeli vizsga: a szóbeli üzleti nyelvtudás kompetenciájának mérésére.

       

       

      Az SZTE Konfuciusz Intézet csapata mindenkinek sok sikert kíván a nyelvvizsgához!