Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2018. április

Együttműködési megállapodás az SZTE és a Hagyományos Kínai Orvoslás Egyeteme között

Hagyományos kínai orvoslás

Az SZTE vezetése és az egyetemi tulajdonú Uni-Med Kft. a kínai Shaanxi tartomány magas rangú küldöttségével, illetve a Hagyományos Kínai Orvoslás Egyetem rektorával írt alá együttműködési megállapodást és együttműködési szándéknyilatkozatot 2018. április 16-án a Rektori Hivatal dísztermében.


2018. április 23.

Shaanxi tartomány és Csongrád megye együttműködése 25 éves múltra tekint vissza. E testvérmegyei kapcsolat egyik eredményeként közel 20 fős kínai delegáció érkezett 2018. április 16-án a Szegedi Tudományegyetemre. A Kínai Népköztársaság 40 millió lakosú tartománya küldöttségének vezetőit – Zhuang Changxing urat, a Shaanxi Tartományi Bizottság Tájékoztatási Hivatal miniszterét; Wang Jianli urat, a Shaanxi Tartományi Oktatási Hivatal vezetőjét; Liu Li urat, a Shanxi Hagyományos Kínai Orvoslás Egyetem rektorát – valamint tagjait Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora, Dr. Fendler Judit kancellár; illetve Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke fogadta.


A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal dísztermében tartott ceremónián együttműködési megállapodást látott el kézjegyével az SZTE részéről Dr. Prof. Szabó Gábor rektor és Dr. Fendler Judit kancellár, a Shaanxi Hagyományos Kínai Orvoslás Egyetem képviseletében pedig Liu Li rektor. A megállapodás értelmében a felek kifejezték szándékukat az egyetemek közötti baráti, kutatói, tanulmányi kapcsolatok szorosabbra fűzéséről. Sor került ugyanakkor egy olyan együttműködési szándéknyilatkozatra is, melyet az SZTE tulajdonában lévő Uni-Med Kft. ügyvezetője, Dr. Papp Tibor, illetve Liu Li rektor írt alá, megtéve így az első lépést egy kínai orvoslással foglalkozó szegedi centrum kialakítása felé.


Együttműködés az SZTE és a Hagyományos Kínai Orvoslás Egyeteme között


A több mint 18 személy alkotta kínai delegációnak Mohr Richárd igazgató mutatta be a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetét, amely az SZTE Rektori Hivatal épületének földszintjén működik. A díszteremben igen barátságos légkörben köszöntötték egymást a küldöttek és a házigazdák, majd bemutatták egymásnak Csongrád megyét, a kínai Shaanxi tartományt, illetve az e térségekben működő egyetemeket.


Köszöntőjében Dr. Prof. Szabó Gábor kiemelte: a Szegedi Tudományegyetem számára rendkívül fontos, hogy minél szélesebb és gyümölcsözőbb együttműködést építsen ki a két intézmény között. Utalt arra is, hogy az SZTE Konfuciusz Intézete évek óta népszerűsíti a kínai kultúrát és oktatja a kínai nyelvet az egyetem falain belül és kívül is.

Kakas Béla beszédében elmondta, hogy Csongrád Megye és a kínai Shaanxi tartomány immár 25 éve testvéri kapcsolatban áll egymással és ezt az új megállapodást is az „őszinteség, a szeretet és a mosoly” jellemzi. Mérföldkőnek tekinti, hogy nem csupán gazdasági, hanem kulturális és oktatási együttműködés is kezdődik a két régió között.


Hagyományos kínai orvoslás
Együttműködési megállapodás az SZTE és a Hagyományos Kínai Orvoslás Egyeteme között - galéria
 


Zhuang Changxing úr megköszönte a szegedi egyetemnek a Konfuciusz Intézet befogadását és mind a megye, mind az SZTE erőfeszítésit a kapcsolatok ápolásáért. Beszédében elmondta, hogy tartománya mintegy 40 millió lakosú, 14 dinasztiának adott otthont a kínai történelem során. Shaanxi tartomány nem csupán fontos mezőgazdasási és ipari központ, de jelentős a turisztikai vonzereje is. A miniszter kifejezte szándékát, hogy lakosaikkal megismertetik Szeged szépségét, ugyanakkor a magyar utazókat is szeretettel várják régiójukba. A tartományban 107 egyetem, több mint ezer kutatóintézet működik. A Kínára jellemző, igen magasnak nevezhető, 10%-os gazdasági növekedésre is felhívta a hallgatóság figyelmét. Terveik között a gazdasági és oktatási kapcsolatok mélyítése is szerepel. E célt közös képzések, oktatói és hallgatói csereprogramok kialakításával, tudományos és kutatói együttműködésekkel kívánják elérni. A Shaanxi Tartományi Bizottság Tájékoztatási Hivatal minisztere örvendetesnek találta azt is, hogy a magyarok részéről érdeklődést tapasztalt a kínai hagyományos orvoslás iránt.


„Az együttműködési megállapodás eredményeként, remélem, hogy a kínai hallgatók száma megsokszorozódik egyetemünkön” – mondta Dr. Fendler Judit. A kancellár mutatta be a szegedi egyetemet a kínai vendégeknek. A Shaanxi Tartományi Oktatási Hivatal vezetője, Wang Jiangliu pedig az ottani felsőoktatással kapcsolatban tett említést a jelenleg több mint 11 ezer 600 külföldi hallgatóról. Kiemelte, hogy a régióban, Kína e középső tartományában szívesen fogadnák a magyar diákokat is.


Kínai delegáció és az SZTE képviselete



Szöveg: Loyola Éva