Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2017. június

„Egészség Kapuja” konferencia és kiállítás Budapest

Egészség Kapuja konferencia


Budapest adott otthont 2017. június 19-én és 20-án a Kína és tizenhat Közép-Kelet Európai ország képviselőinek részvételével zajló „Egészség Kapuja” egészséggazdasági konferenciának és kiállításnak, amelyen a Szegedi Tudományegyetem és az SZTE Konfuciusz Intézet is képviseltette magát.

2017. június 26.



Napjainkban az egészségügy globálisan az egyik leggyorsabban növekvő és leginnovatívabb szektor, amely új kapcsolatokat teremt az országok között. Az egészségügy és az egészséggazdaság területén folytatott együttműködések éppen ezért fontos szerepet játszanak Magyarország nemzetközi kapcsolataiban is.


Egészség Kapuja konferencia


A fórum alkalmából Magyarországra látogatott Liu Yan Dong kínai miniszterelnök-helyettes és Li Pin kínai egészségügyi és családtervezési miniszter. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere velük együtt nyitotta meg hétfőn a szakmai konferenciát, amelyek négy témája volt: népegészségügyi programok, kórházak közötti együttműködés, egészségpolitikai kutatások – társadalombiztosítási rendszerek és hagyományos kínai gyógyászat.


Egészség Kapuja konferenciaA Kína - KKE konferencia és kiállítás célja a többoldalú együttműködés elősegítése az “Egy övezet, egy Út” kezdeményezés keretében. Ennek értelmében pedig, egyfajta modern ’Selyem út’ létrehozása, amely elősegíti Kína, Ázsia és Európa gazdasági integrációját az infrastruktúra fejlesztésével, valamint a kereskedelem és a beruházások növelésével. A rendezvényen résztvevő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is hangsúlyozta: „az egészség a fejlődés egyik alappillére, így az egészségügy a gazdasági fejlődéshez is hozzájárul”.


A Kína és 16 közép- és kelet-európai ország részvételével rendezett konferencián a Szegedi Tudományegyetemet Prof. Dr. Nagy Katalin, kiállítóként pedig az SZTE Konfuciusz Intézetének, a Külföldi Hallgatók Oktatási Központjának, Egészség-gazdaságtani Intézetének, valamint Közkapcsolati Igazgatóságának munkatársai képviselték.


Egészség Kapuja konferencia
Galéria
 


2017. június 19-én (hétfő) Mohr Richárd és Zhang Lin igazgató urak az SZTE Konfuciusz Intézet képviseletében részt vettek a magyar felsőoktatási intézmények vezetői részére szervezett szimpóziumon és találkozón, ahol volt szerencséjük találkozni Liu Yandong kínai miniszterelnök-helyettes asszonnyal.




2017. június 20-án (kedd) a Millenáris Park adott otthont az „Egészség Kapuja” kiállítás számára, ahol nemcsak az egészséggazdaság iránt, de a kínai nyelvoktatás terén is nagy érdeklődés mutatkozott a kiállítás során.