Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2017. április

Előadás a kínai teakultúráról

Konfuciusz teaház

Április 10-én 14.00 órától a szegedi Konfuciusz Intézet igazgatói Mohr Richárd, valamint Zhang Lin urak egy korábbi meghívásnak tettek eleget Nemesné Kis Gyöngyi irodavezető jóvoltából a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán.

2017. április 25.


Konfuciusz teaházEzen alkalomból Xu Yingzi önkéntes tanárnőnk igyekezett bevezetni a kedves érdeklődőknek a kínai teakultúra világába másfél órán keresztül, illetve bemutatott egy teaszertartást is. Aki részt vett ezen az eseményen, két fajta kínai teát is megkóstolhatott.


Xu tanárnő először egy igen híres teát szervírozott, a Tieguanyin-t, melyet kung-fu teának is szokás nevezni. A háttérben lágyan az ún. pipa hangszer dallamai csendültek fel (mely egy tradicionális kínai hangszer), míg az érdeklődők számos információt megtudhattak ezen típusú teától.


Ezt követően Zhang igazgató úr tartott egy kis beszédet magáról a tea kultúra eredetéről, véleménye szerint „a teakóstolás olyan, mint megismerni egy szeletet a kínai emberek életéből”. A szertartást követően a jelenlévők kérdéseket tehettek fel az igazgató úr részére, illetve Mohr igazgató úrral invitálták a hallgatóságot kínai nyelv tanulására a Konfuciusz Intézetnél.


Xu tanárnő felszolgált még egy ismertebb teát a Nyugat Tavi Longjing-t, mely mindenki tetszését elnyerte a jelen levők közül. Nyelv és kultúra elválaszthatatlanok, bízunk benne, hogy a hasonló kulturális programjaink által több magyar hallgató, diák fog a jövőben megismerkedni a kínai nyelvvel is.


Találkozzunk következő programjainkon is.