Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2016. június

Teaház Kovács Eszterrel és a kung-fuval

konf_teahaz

2016. június 16-án délután megrendezésre került az idei tanév utolsó Konfuciusz Teaháza, amelynek vendége Si-Mei Kovács Eszter kung-fu mester volt. A beszélgetés során szó esett a kung-fu valódi jelentéséről és filozófiájáról, a nyelvtanulásról és motivációról. Emellett átadásra kerültek az általános iskolásoknak meghirdetett „Az Én Kínám” rajzverseny helyezettjeinek díjai is, s a résztvevőknek lehetőségük nyílt a kiállított rajzokat szemügyre venni, így bepillantást nyerve abba, hogy a fiatalabb generáció milyen szemszögön keresztül nézi ezt a távoli országot.

2016. június 16.


konf_teahazKovács Eszter nyíltan beszélt saját útjáról, amely elvezette a kung-fuhoz és Kínához. Jelenleg kétgyermekes anyukaként kung-fu iskolát vezet Szegeden, kilenc nyelvvizsgával rendelkezik, amelyek között mind európai, mind ázsiai nyelvek fellelhetőek, valamint jelenleg PhD képzését és kutatásait végzi. Eszter beszámolt a kínai nyelvhez és kínai kultúrához fűződő viszonyáról, azok iránti szeretetének kezdetéről. A Kínát számos alkalommal megjárt Eszter, kalandjainak elmesélése során többször is megnevettette a közönséget, valamint egy megható pillanatnak is szemtanúi lehettünk, amikor munkatársaink meglepetésvendégként bevezették Karolint, a szegedi ZMK-n végzett kínai hölgyet, aki Eszter fogadott testvére, és aki a kínai nyelv kezdeti nehézségein átsegítette Őt. Eszter mesélt arról is, hogy a kung-fu mire tanította, s utazásai ellenére miért tért vissza szülővárosába: azért, hogy a szegedieket bevezesse ennek a harcművészetnek a világába.


Az esemény végére a közönség egy elszánt és tehetséges személyiség megismerésével lett gazdagabb. Saját tapasztalatainak ismertetésével Eszter bebizonyította, hogy nem lehetetlen a kínai nyelv elsajátítása, valamint azt is láthattuk, hogy a kínai kultúra megismerése egy olyan utazás, amely egészen messze viszi és megváltoztatja az embert.