Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2015. február

Szegeden elkezdődött a Kecske Éve

Kecske éve

Szegediek és kínaiak együtt köszönhették a Kecske évét vasárnap délután a Szent-Györgyi Albert Agórában az SZTE Konfuciusz Intézet jóvoltából. A vendégeket többek között oroszlántánccal, kalligráfia kiállítással és harcművészeti bemutatóval várták. A vidám délutánon egy multimédiás eszközt is átadtak, amelyet az SZTE Konfuciusz Intézet ajánlott fel Szeged városának.

2015. február 18.


A világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe a kínai újév vagy holdújév, azaz a „tavaszünnep”, amely a tavasz és egyben az újév kezdete, mint ilyen, kettős célt is szolgál. Egyrészt alkalom arra, hogy a nagycsaládok tagjai összegyűljenek, megajándékozzák és jókívánságaikkal elhalmozzák egymást. Másrészt pedig ilyenkor kell elbúcsúztatni az óévet, megszabadulni annak ártalmaitól, illetve ilyenkor lehet a jó szerencsét biztosítani az újévre is. Az idén február 19-én kezdődik a Kecske éve, az ünnep apropóján az SZTE Konfuciusz Intézete egy tavaszváró ünnepen ismertette meg az érdeklődő szegedieket a távoli ország kultúrájával, szokásaival és gasztronómiai érdekességeivel.



Az Agórában a megnyitót követően egy multimédiás eszköz átadására is sor került, amelyet a Konfuciusz Intézet ajánlott fel Szeged városának, és amely az Agórában került elhelyezésre. Az eszközt Ujhelyi István EP képviselő, az SZTE Konfuciusz Intézet elnöke, valamint Cao Hang, az intézet kínai igazgatója adta át Orbán Hedvig igazgatónak és Szabó Sándor országgyűlési képviselőnek.


Szegeden elkezdődött a Kecske Éve / The Year of the Goat has started in Szeged  


– Kínában napokon belül megkezdődik a Kecske éve, amely a harmónia és béke jegyeit viseli magán, remélem, a világ is elcsendesedik majd. Mi itt Szegeden, a Konfuciusz Intézetben már tudjuk, az együttműködésnek nincs alternatívája. Szeged nevét már Európa szerte ismerik és tudják, hogy itt egy sikeres Konfuciusz Intézet működik. Most ennek az együttműködésnek egy szép gesztusa, hogy a kínai állam ajándékát adhatjuk át Szeged városának. Egy olyan multimédiás eszközt, amelynek segítségével még jobban megismerheti egymás a két nemzet, amely még közelebb hozza egymáshoz a két kultúrát és az embereket – mondta Ujhelyi István.

Szeged város nevében Szabó Sándor országgyűlési képviselő vette át az ajándékot, köszöntőjében elmondta, Kína hatalmas ország és minden államnak fontos a kapcsolat a távol-keleti országgal. Szeged szerencsés helyzetben van, mert van Konfuciusz Intézet a városban.

 

– A szerencse nem hullott magától az ölünkbe, meg kellett dolgozni érte: Ujhelyi István hatalmas munkát végzett az elmúlt években, hogy Szegedre kerüljön ez az intézet, hogy minél jobban megismerhessük a távoli ország kultúráját, nyelvét és lakóit. Szeged mindig is sokszínű és befogadó város volt, az egyetem mellett a jövőben az új multimédiás eszköz segítségével már az Agórában is ismerkedhetnek a város lakói a távoli ország kultúrájával.


Orbán Hedvig igazgató elmondta, az új eszközt, amely szinte minden érdekességet „tud” a távoli országról, az aulában helyezik el, hogy minél több látogató kipróbálhassa, ismerkedhessen vele.


A vasárnap délutáni rendezvényen sokféle színes program várta az érdeklődőket. Több százan látogatták a kalligráfia kiállítást és a harcművészeti bemutatót, a legkisebbeket az ügyességi játékok vonzották, a nagyobbak pedig azt is kipróbálhatták, hogyan lehet pálcikával enni. A látogatók magukra ölthetnek tradicionális kínai esküvői ruhákat, tanulhatnak néhány mondatot kínaiul és megkóstolhattak hagyományos kínai ételeket is. Emellett a szervezők kisfilmek segítségével Kínát is bemutatták.