Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2014. december

A Szegedi Konfuciusz Intézet is részt vett a Konfuciusz Intézetek kilencedik konferenciáján


2014. december 7-8-án Kína Xiamen (Hsziamen) városában tartották a Konfuciusz Intézetek nemzetközi konferenciáját, amelyen a Szegedi Konfuciusz Intézet elnöke, Dr. Ujhelyi István és magyar igazgatója, Mohr Richárd is részt vett. Az SZTE Konfuciusz Intézet vezetői a rendezvény ideje alatt talákoztak Xu Lin miniszter asszonnyal, a Konfuciusz Intézeteket felügyelő kínai nyelvoktatási tanács, a Hanban vezetőjével is.

2014. december 23.

A rendezvény megnyitó beszédét az intézetek pekingi központját felügyelő Liu Jan-tung miniszterelnök-helyettes tartotta, aki azt hangsúlyozta, hogy a Konfuciusz Intézeteknek jobban kell alkalmazkodniuk a helyi kultúrához, az ehhez vezető "integráció" folyamatát fel kell gyorsítani. Az is elhangzott, hogy a következő évtized fontos feladata lesz az intézetek beilleszkedése az őket fogadó kulturális közegbe, magukévá kell tenni a helyi gondolkodásmódot és szokásokat, ezzel elősegítve egymás jobb megértését.

Az Európai Parlament képviselőjeként, valamint a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének alapító elnökeként meghívást kapott Dr. Ujhelyi István is, aki a rektori fórum egyik paneljén tartott előadást. Beszédében kifejtette, hogy célja a kínai-magyar és a kínai-európai kapcsolatok szorosabbra fűzése, a képviselői és európai parlamenti tisztségei által teremtett lehetőségek kamatoztatása a Szegedi Konfuciusz Intézet, valamint Szeged és Magyarország számára. Ennek érdekében az SZTE Konfuciusz Intézet delegációjával közösen már felvette a kapcsolatot a brüsszeli Konfuciusz Intézettel is.

A Konfuciusz Intézetek kilencedik konferencián 475 intézet és 851 Konfuciusz tanterem képviselője vett részt 126 országból, illetve területről. A nonprofit intézetek elsődleges célja a kínai kultúra és nyelv Kínán kívüli népszerűsítése, terjesztése. Az intézeteknek több mint 3,45 millió regisztrált diákja van világszerte, s közreműködésükkel több mint 80 országban építették be a nemzeti tantervbe a kínai nyelv oktatását. Több mint 200 ezer nyelvtanárt képeztek száznál több országban, és 25 ezer hallgatónak nyújtottak lehetőséget a részvételre különböző fokú kínai oktatásban.