Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2014. augusztus

Az SZTE Konfuciusz Intézetet képviselték igazgatóink a Balassi Intézet Vendégoktatói Konferenciáján

balassi

A Balassi Intézet augusztus 25-én rendezte meg immár hagyományos kétnapos Vendégoktatói Konferenciáját, amely a magyar nyelv és hungarológia közvetítésében kiemelkedő szerepet játszó egyetemi oktatók tapasztalatcseréjének fóruma. A Vendégoktatói Hálózat fennállásának harmincadik évfordulóján megrendezésre került konferenciára meghívták az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatóit is, hogy előadást tartsanak arról, hogy Intézetein keresztül miként építi Kína oktatási-kulturális hálózatát.

2014. augusztus 28.


A Konferenciát Hatos Pál a Balassi Intézet főigazgatója nyitotta meg. Beszédében megjegyezte, hogy habár magányos nemzetnek tartja magát a magyar, ugyanakkor nyelvismeret, egymás kultúrájának megismerése révén, jelen esetben a magyar nyelv és kultúra sikeres terjesztése által a magány nem jellemezhet minket. Hangsúlyozta, hogy a vendégoktatók feladata nem kizárólag a magyar nyelv megismertetése, hanem ugyanakkor a magyar kultúra szélesebb körben történő népszerűsítése is, amelyhez a Balassi Intézet támogatása biztosított.


Az SZTE Konfuciusz Intézetet képviselték igazgatóink a Balassi Intézet Vendégoktatói Konferenciáján  

 

A Hanban, illetve a Konfuciusz Intézetek működése sok mindenben hasonlít, ugyanakkor bizonyos esetekben el is tér a Balassi Intézettől. A Konferencián az SZTE Konfuciusz Intézet előadásának keretén belül erre világítottak rá az igazgatók: Szentmártoni Lívia magyar igazgató röviden összefoglalta az Intézet hátterét, küldtetését, majd Zhang Xuemei kínai igazgató fejtette ki bővebben a Hanban és a Konfuciusz Intézetek működésének mikéntjét.

 

Összességében véve elmondható, hogy a Balassi Intézet és a Hanban/Konfuciusz Intézetek hasonló utat járnak be, melyhez az együttműködés, a tapasztalatok cseréje mindkét fél számára sok előnnyel járhat. Reméljük, hogy a jelen konferencián való részvétel egy gyümölcsöző együttműködés első állomása volt!


Fotók: Balassi Intézet / Lambert Attila