Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2013. december

Az SZTE Konfuciusz Intézet részt vett a világ Konfuciusz Intézeteinek 8. Konferenciáján

konfint8konf-kiemelt

2013. december 7-8-án került megrendezésre a világ Konfuciusz Intézeteinek 8. Konferenciája Pekingben. Az SZTE Konfuciusz Intézetet Szentmártoni Lívia és Zhang Xuemei igazgatók képviselték. A kínai partneregyetemünk a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem képviseletében Xu Baomei, a SISU Konfuciusz Intézetek és Nemzetközi Kínai Oktatási Centrum főtitkára, illetve Ge Qichao, a SISU Nemzetközi Kulturális Kapcsolatok Intézetének dékánhelyettese is részt vett a konferencián.

2013. december 18.

A kétnapos rendezvényen több mint kétezren, 120 ország 440 Konfuciusz Intézetének igazgatói, illetve a kínai és külföldi partneregyetemek rektorai és rektorhelyettesei vettek részt. A konferencia megnyitó ünnepségén köszöntőt mondott Liu Yandong miniszterelnök-helyettes. Beszédében méltatta a Konfuciusz Intézetek áldozatos munkáját, amellyel a kínai nyelv tanulására irányuló hatalmas nemzetközi érdeklődést elégítik ki. Kiemelte, hogy az Intézetek fontos szerepet töltenek be a kétoldalú kapcsolatok erősítésében, Kína és a külföldi országok közötti baráti kapcsolat kialakításában, a kölcsönös megértésben. Liu asszony kifejezte abbéli reményét is, hogy az Intézetek az elkövetkezendő évben még több kiváló tanárt képeznek ki, és számos újabb sikeres tankönyvet adnak ki.

 

A megnyitón beszédet mondott Xu Lin, a Konfuciusz Intézetek Központjának vezérigazgatója, aki kiemelte, hogy a 2013-as évben 850 ezer hallgató tanult kínaiul a Konfuciusz Intézetekben, 30%-kal többen, mint az azt megelőző évben; az Intézetek 2000 kulturális programot és több mint 500 előadás szerveztek. Xu Lin beszédében abbéli reményének is hangot adott, hogy két éven belül elindulhat az Intézetek igazgatóinak és tanárainak speciális továbbképzése a Xiamen Egyetemmel együttműködve, ez által is hozzásegítve az Intézeteket a még sikeresebb működéshez.

 

A kétnapos rendezvényen a legújabb kiadású tankönyvekből, multimédiás tananyagokból álló kiállítás várta a résztvevőket, de több szekcióülés is megrendezésre került, amelyeken az egyes intézetek, egyetemek képviselői osztották meg tapasztalataikat, javaslataikat a kollégákkal. A kiállításon és az előadásokon túl a résztvevőknek lehetőségük nyílt a Hanban egyes részlegeinek vezetőivel személyesen is megvitatniuk kérdéseiket, illetve egyeztetni 2014-es évi tervezett programjaikat.

A rendezvény záróünnepségén Xu Lin vezérigazgató asszony összegezte a konferencia két napjának eseményeit, és megválaszolta a konferencia során felmerült legfőbb kérdéseket. A záróünnepségen Mo Yan Nobel-díjas kínai író is beszédet mondott „Konfuciusz az én szememben” címmel.