Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2013. augusztus

A földrengéskárosult szecsuáni gyerekek az SZTE-re látogattak

szecsuan_konfuciusz

Pál József rektorhelyettes fogadta a katasztrófa sújtotta kínai térségből érkezett gyerekeket, akik közül néhány évek múlva talán éppen a Szegedi Tudományegyetemen tanulnak tovább.

2013. augusztus 01.

A földrengés károsult szecsuáni gyerekek az SZTE-re látogattak50 szecsuáni kisgyerek és kísérőik (pedagógusok, oktatási hivatali vezetők és diplomaták) érkeztek Magyarországra július 25-én. A földrengéskárosult családokból származó fiatalok – akik közeli hozzátartozóikat, rokonaikat, barátaikat veszítették el a tavaszi tragédiában – augusztus 6-ig tartózkodnak hazánkban Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke, az SZTE Konfuciusz Intézet elnöke meghívására. A delegáció Zánkán, Badacsonyban, Budapesten és Csongrád megyében tölt el el néhány tartalmas napot. A szervezők magyar történelmi, kulturális, földrajzi, nyelvi leckével, balatoni kirándulással, hajókázással, budapesti városnézéssel és szegedi szabadidős programokkal igyekeznek megismertetni velük Magyarországot, annak mindennapi életét.


A szecsuáni Ya'an városból érkezett gyerekcsoport és kísérőik Szegedet és környékét is útba ejtették. A napfény városában vendégeskedő kínai gyerekeket és felnőtteket Pál József, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese fogadta augusztus 1-jén az SZTE Rektori Hivatal Dugonics téri épületében. Köszöntőbeszédet mondott Ujhelyi István is, aki egyfajta szolidaritási akcióként jellemezte a kínai delegáció magyarországi útját. Mint fogalmazott, a katasztrófa során több tízezren maradtak hajlék nélkül, nem lehet mindenkit kiragadni abból a környezetből, ezért szimbolikus gesztusként igyekeztek segíteni néhány családon. A kezdeményezés hatására – tette hozzá – a kínai sajtóban rengeteg alkalommal jelent és jelenik meg Magyarország, illetve Szeged neve.


A földrengés károsult szecsuáni gyerekek az SZTE-re látogattak

Pál József úgy kezdte, bár szomorú alkalom volt ennek a kirándulásnak a kiindulópontja, az ember ragaszkodik az élethez, a megújuláshoz, minden helyzetből képesnek kell lennie továbblépni. – Ti most Magyarország egyik legnagyobb, legjelentősebb egyetemével ismerkedtek, melyet minden rangsor a nemzetközi élmezőnyben tart számon – fordult a barátság és bizalom jeleként tegező formában a kínai fiatalokhoz. – Budapesten kívül Szeged, a szegedi universitas rendelkezik a legerősebb, legszorosabb kínai kapcsolatokkal. Az élénk együttműködés intézményesített formája a főváros után másodikként itt létesített Konfuciusz Intézet. Szegeden rendkívül komoly az érdeklődés a kínai kultúra iránt, nemcsak egyetemisták, de általános és középiskolások is tanulnak kínaiul, amit az SZTE a maga eszközeivel igyekszik támogatni. Célunk, hogy emlékezetes napokat töltsetek el nálunk. Bízom benne, hogy a mostani látogatás élményeinek hatására lesznek közöttetek olyanok, akik később majd a szegedi egyetemre jönnek majd tanulni – mondta a szecsuáni diákoknak.


Ji Ping, a Kínai Külügyminisztérium háttérszervezeteként működő China Foundation For Peace and Development igazgatója kapcsolódott ehhez: ígérte, szívesen támogatják majd azokat, akik Szegeden akarnak felsőfokú tanulmányokat folytatni. A szakember egyébként a kirándulás legfontosabb állomásaként jellemezte a Szegeddel, illetve az SZTE-vel való megismerkedést. Szecsuáni kollégáival külön megbeszélést is folytattak Pál József rektorhelyettessel, Ujhelyi István alelnökkel és Szentmártoni Lívia Konfuciusz Intézet-igazgatóval. A www.u-szeged.hu kérdésére a Ji Ping igazgató elárulta: első alkalommal jár Magyarországon, és eddig csak kiváló benyomásokat szerzett. Hazánkat korábban nem ismerte alaposabban, de hallott már egyebek mellett Liszt Ferenc muzsikájáról, Petőfi Sándor költészetéről és a magyar táncokról. Szegedre érkezvén tudta meg, hogy itt fedezte fel a C-vitamint a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert. – Úgy vélem, Magyarország elsősorban a biotechnológiában, a gyógyszeriparban és kulturális területen adhat sokat a világnak. Az Európa és Kína közötti együttműködés erősödésére, az elmélyülő gazdasági és kulturális kapcsolatokra tekintettel fontos, hogy a magyarok is megismerkedjenek a kínai nyelvvel és kultúrával – hívta fel a figyelmet.



A földrengés károsult szecsuáni gyerekek az SZTE-re látogattak

 

A vendégek ajándékokat adtak át szegedi házigazdáiknak, majd Szentmártoni Lívia igazgató vezetésével megtekintették az SZTE Konfuciusz Intézetét. A kínai csoport ezt követően – többek között – szegedi városnézésen vett részt, ellátogatott a városházára, csobbant a Napfényfürdő Aquapolisban csobban, másnap pedig sétát tesz Ópusztaszeren. A program fő szervezője az Új Világhíd Alapítvány, kínai társszervezője pedig a China Foundation For Peace and Development. A közel kéthetes program megszervezésében segítséget nyújtott a budapesti Kínai Nagykövetség és Xiao Qian nagykövet, az SZTE Konfuciusz Intézet, Magyarországon működő kínai cégek, a Táncsics Mihály Alapítvány, valamint a Kínai Nagy Fal Egyesület.

 

SZTEinfo, SZTE Konfuciusz Intézet