Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2013. május

"Wang Anyi - A kínai irodalom ragyogó rózsája" előadás május 30-án.

Wang_Anyi5

Wang Anyi – a kínai irodalmi körök ragyogó rózsaszála , a kínai írónők egyik legkiválóbbika. Nanjingban született, de élete nagy részét Shanghai-ban töltötte.

2013. május 21.

Mindvégig Kínának eme legnagyobb, legsokszínűbb városa adott neki inspirációt és szűnni nem akaró alkotóerőt, mellyel egy új irodalmi irányzatot teremtett meg. Wang Anyi kilenc regényt írt, több díjat nyert, legsikeresebb művével az Örök bánat balladája elnyerte a legnagyobb kínai irodalmi kitüntetést, a Mao Dun Irodalmi Díjat. Jelen előadás az Örök bánat balladája című munkán keresztül mutatja be, ismerteti meg a közönséget Shanghai történelmével, mindennapjaival. Az Örök bánat balladája egy negyvenéves shanghai nő élettörténetét, érzelmeit és szerelmeit írja le mindenféle mesterkéltség nélkül, melankolikus, megható, időnként hullámzó érzelmi stílusban. A könyvében Shanghai, a shanghai emberek, a shanghai kultúra ragyogó leírásán keresztül megelevenedik Shanghai népszerű, mindig nyüzsgő folyópartja, a Bund. Az előadást Shanghai-ról készült régi és új képek gazdagítják.


Xue_Yanping_eloadoAz előadás kínai nyelven zajlik magyar tolmácsolással.

 

Xue Yanping a „kínai reform és nyitás” után az elsők között járt egyetemre. A Pekingi Tanárképző Egyetem Kínai Nyelv és Irodalom Tanszékén diplomázott. Az Irodalmi és Művészeti Körök Kínai Szövetségének Kiadójánál szerkesztőként, majd főszerkesztőként dolgozott, később a Pekingi Tanárképző Egyetemen volt vendégprofesszor. Kutatási területe a kínai klasszikus költészet és a modern kínai irodalom volt. A ’90-es években kezdett el regényeket írni, eddig nyolc munkája jelent meg. „Lazúrkő” című regényével elnyerte a Lao She Irodalmi Díjat. Két válogatáskötete és egy novelláskötete is megjelent. Hosszú ideig lakott Peking régi városrészében, mely idő alatt a hagyományos Kína és a helyi hagyományok, szokások terén folytatott átfogó kutatásokat. A Peking régi városrészében lakók életét különösen jól ismeri, ez áthatja írásait. Művei elnyerték a kínai olvasóközönség érdeklődését, szeretetét.